Ако превръщането на електронните спортове в мултимилиардна индустрия не е достатъчно, за да ви убеди, че видеоигрите са нещо повече от начин децата да прекарват часове наред в стаите си, трябва да видите как се развива кариерата на професионалния геймър Леонардо “MkLeo” Лопес Перес.

Днес 20-годишният жител на Мексико сити е един от водещите геймъри, считан от мнозина за най-добрия играч на“Super Smash Bros. Ultimate,” игра за Nintendo Switch. Преди две години в Лас Вегас Перес спечели най-големия турнир по “Super Smash Bros. Ultimate” провеждан някога и получи парична награда от 21 000 долара.

Когато бил по-малък обаче семейството на Перес не разполагало с много пари, казва той пред CNBC. Той живеел с родителите си и с по-големия си брат в Наукалпан, градче в покрайнините на Мексико сити, което е считано за един от най-опасните райони в страната.

“Нямахме нищо,” казва той. “Спомням си, че се налагаше да продаваме доста неща, за да имаме пари да ядем.”

Видеоигрите буквално променят живота му.

Сега, като един от водещите геймъри в света, Перес споделя, че е успял да спести около 500 000 долара от парите, спечелени по време на кариерата му.

Отскоро Перес има и нов източник на доходи като звезден треньор в коучинг платформата Metafy.

Най-младият професионален играч на Fortnite е на 8 годиниНай-големият момент по време на осмия рожден ден на повече деца е духането на свещичките на тортата. Джоузеф Дийн пък получи 33 000 долара бонус, за да подпише професионален договор

Въпреки че е едва на 20 години на Перес са му необходими повече от 10 години, за да стигне до етапа, в който геймъри аматьори плащат до 100 долара на час, за да научат някои от неговите умения.

Пътят на MkLeo към професионалистите

Перес играе видео игри, откакто се помни и започва със “Smash Bros.” Това става, когато е едва на 7 г. Той печели първия си турнир година по-късно, на 8-годишна възраст, през 2009 г.

“Семейството ми винаги ми е позволявало да играя. Трябваше да си напиша домашното и след това можех да играя,’ казва Перес. “Разбира се, не знаехме, че от това могат да се изкарват пари и че буквално може да бъде работа като електронните спортове.”

Перес продължава да участва в още местни турнири като тийнейджър, които не изисквали да харчи пари, като същевременно печелел периодично малки суми. Той печелел основно по-малки състезания, в които наградата била едва около 200 долара.

Дори и това обаче било достатъчно, за да помага на родителите си финансово.

До 2015 г., когато е на 14 години, Перес вече бил един от водещите геймъри в Мексико. Той обаче придобива световна популярност, когато през 2015 г. печели турнира Smash Factor 4 в Мексико, като побеждава играч на име Рамин “Mr. R” Делшад, който по онова време бил сред най-добрите на “Super Smash Bros” в света.

Победата на Перес прави впечатление на американския геймър Джейсън “Mew2King” Цимерман, който също бил в Мексико за турнира. Цимерман, когото Перес нарича “легенда,” е професионален геймър от 2005 г. и е считан за един от най-добрите играчи на“Super Smash Bros.” в историята.

Перес казва, че Цимерман го посъветвал да започне да пътува до САЩ, за да участва в по-големи турнири и му предложил да бъде негов треньор.

Оттам Перес започва да тренира по 8 часа на ден, за да се “опита да стане най-добрият,” като “ дори забравял да се храни в някои дни, защото искал да става по-добър,” казва той.

След като в началото не успява да спечели нито един турнир в САЩ в продължение на няколко месеца през 2016 г. Перес приключва годината като надиграва някои от най-добрите играчи на Super Smash Bros”. Той печели турнира 2GGT в Лас Вегас през декември 2016 г. като за това получава близо 5 500 долара.

В следващите няколко години Перес продължава да печели големи турнири и да трупа печалби от наградни фондове, като кулминацията е петцифрената сума, спечелена през 2019 г. от Evolution Championship Series.

Благодарение на тези печалби той успява да купи апартамент за семейството си в Мексико сити, където те живеят от началото на пандемията. Той би искал да смята, че подобряването на живота на неговото семейство е резултат от “екипна работа” (брат му дори е негов личен мениджър), но Перес твърди, че няма спор, че успехите му в игрите са причината “нашият живот да се подобри.”

Освен апартамента Перес казва, че не е правил други големи покупки. “Спестявам всичко”, казва той. “Парите са в банковата ми сметка и не съм похарчил нищо.”

Кариерата на Перес се развивала по страхотен начин след като той печели шестцифрена суми от наградни фондове, подписва с T1 през февруари 2020 г., а понякога създавал съдържание под формата на видеа, на които играе и коментира.

След това идва пандемията.

Приходите на Перес от турнири почти изчезват през 2020 г., след като COVID-19 отменя много от най-големите и доходоносно присъствени турнири по електронни спортове в света. Перес казва, че печалбите му от турнири падат до едва 10 000 долара през 2020 г., в сравнение с над 109 000 долара през 2019 г.

Някои турнири се местят онлайн, но Перес казва, че до голяма степен ги избягвал, защото действието се забавя, когато участват играчи с интернет с различни скорости от цял сват.

Перес обаче не се паникьосва по отношение на оцеляването. “Спестявам пари буквално, откакто пътувам по турнири,” казва той.

За да компенсира пропуснатите печалби Перес се оглежда за нови източници на доходи. Той започва да пуска повече видеа и стрийминг съдържание. Оказва се също така, че преподаването на уроци на хора, които искат да подобрят уменията си във видеоигрите, също е доходоносно за един геймър.

През февруари Перес започва да преподава в платформата Metafy, където геймъри аматьори са готови да плащат до 100 долара на час, за да играят видеоигри с него.

Перес преподава през виртуалната платформа на Metafy по около четири часа на ден, шест дена в седмицата.

Перес казва, че обикновено печели по около 50 000 долара от турнири годишно и се надява да заработи същата сума от изявите си като треньор тази година. Според Metafy Перес е заработил над 15 000 долара до края на юни.

Перес планира да продължи да преподава през делниците, след като присъствените турнири (който обикновено са през уикендите), зачестят повече програмата по-късно през годината.