Азиатските акции не успяха да последват ясния пример на Уолстрийт, след като разпространението на Делта варианта на коронавируса в региона засили опасенията относно икономическото му възстановяване.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI днес губи 0.35%, повлечен надолу от индекса на китайските сини чипове CSI300, който отчита понижение от 0.56% и от хонконгския Hang Seng, който отстъпва с 0.46%.

Японският Nikkei нарасна с 0.11%.

"Тази седмица на пазарите има два основни източника на волатилност. Първият е всичко, свързано с регулаторните мерки в Китай, а вторият е сериозността на разпространение на Делта варианта в региона," казва пред Ройтерс Карлос Казанова, старши икономист за Азия в UBP.

Днес Китай обяви 124 нови случая на COVID-19, което е най-високият брой при настоящото увеличение на случаите. Властите наложиха ограничения за придвижване в някои градове.

Тайланд и Малайзия вчера отчетоха рекорден брой нови случаи, докато в САЩ те достигнаха шестмесечен максимум.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI успя да възстанови по-голяма част от изгубеното през миналата седмица, но все още е на малко над 10% от рекордните си нива, достигнати през февруари.

За сравнение глобалният индекс на MSCI се търгува близо до рекорда си, достигнат в сряда.

"Международните инвеститори все още осмислят случилото се в китайския образователен сектор и може да се очаква, че това ще продължи да движи пазарните нагласи," казва Казанова.

"Затягането на регулаторните мерки не е приключило и ще продължи да бъде фактор в следващите между три и шест месеца," казва още той.

Какви финансови резултати обявиха публичните компании към 30 юниКои компании отчитат по-добри финансови резултати спрямо година по-рано

Междувременно акциите на PT Bukalapak.com, индонезийска компания за електронна търговия, подкрепена от Ant Group и сингапурския държавен инвестиционен фонд, поскъпнаха с 24.7% при пазарния си дебют, след като компанията набра 1.5 млрд. долара от най-голямото IPO в страната.

Щатските индекси Nasdaq и S&P 500 вчера затвориха на рекордно високи нива след поредица от добри корпоративни резултати и изнесените данни, които показаха спад в броя на молбите за безработица. Сега всички погледи са насочени към данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които се очакват по-късно днес.

Е-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 днес бележат понижение от 0.1%.

Доходността по щатските държавни облигации продължи да расте в азиатската сесия, след като преди това бе подпомогната от благоприятните данни за молбите за безработица.

Доходността по 10-годишните книжа нарасна до 1.2369%, след като вчера в САЩ затвори на 1.217%.

Това се отрази на долара, който поскъпна до едноседмичен връх спрямо йената.

По-скъпият долар и потенциалът за по-висока доходност по държавния дълг, се отразиха негативно на златото. Спот цената на метала се понижи с 0.12% до 1 801.81 долара за тройунция.

Петролът си пое глътка въздух в азиатската сесия днес, но цената на суровината е на път да запише най-големия си седмичен спад от октомври след спадове по-рано през седмицата заради нарастващия брой на случаите на COVID-19 и изненадващото увеличение на запасите на САЩ.

Щатският лек суров петрол днес поскъпва с 0.01% до 69.1 долара за барел, докато брентът поевтинява с 0.01% до 71.28 долара за барел.