Китайската Xiaomi е продала повече смартфони през юни в сравнение с конкурентите Samsung и Apple, сочат данни на Counterpoint.

Продажбите на Xiaomi нарастват с 26% в сравнение с предходния месец, което дава на компанията 17.1% дял от общия брой смартфони продадени в световен мащаб през юни, обявиха от Counterpoint. Samsung и Apple съставляват 15.7% и 14.3%, респективно, от общия брой смартфони, продадени за същия период.

За второто тримесечие Xiaomi е на второ място по продадени смартфони, изоставайки след Samsung, информира CNBC.

В анализ на Counterpoint се казва, че тази тенденция може да е временна, тъй като увеличението в броя на случаите на COVID-19 във Виетнам вероятно е засегнало производството на Samsung през юни. Това води до недостиг на устройства за корейския производител.

От Samsung отбелязаха, че са имали затруднения с производството заради локдауни по места във Виетнам. Технологичният гигант очаква производството скоро да бъде възстановено до нормалните нива.

Xiaomi ще инвестира 10 млрд. долара в производство на електромобилиКитайският технологичен гигант Xiaomi, който е сред водещите производители на смартфони в света, има намерение да се включи и в битката за пазара на електромобили

Проучване на Strategy Analytics от този месец сочи, че Xiaomi е била водещата марка смартфони в Европа през второто тримесечие, контрлирайки около 25% от пазара.

Xiaomi остава водещият играч и в Индия, която е един от най-бързо растящите пазари на смартфони в света.

Въпреки че повечето смартфони на Xiaomi са масовата категория, китайският производител навлиза и в по-скъпия сегмент, в който в момента доминират устройствата на Samsung и Apple.

Тази година Xiaomi представи модела Mi 11 Ultra, който е с начална цена от 5 999 юана (928 долара), както и първия си сгъваем смартфон, който е с цена от 9 999 юана.

Samsung се очаква да представи нови телефони на събитието си Galaxy Unpacked през следващата седмица. Apple пък се очаква да покаже новия си модел iPhone през септември.