Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Не може да оставим хората в наближаваща пандемична криза без помощ. Това заяви президентът Румен Радев, който днес посети района на границата ни с Турция, за да се запознае с мерките за справяне с миграционния натиск.

"Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", коментира Радев пред БГНЕС.

Попитан кога ще връчи втория и евентуално третия проучвателен мандат след провала на проектокабинета на "Има такъв народ", Радев съобщи, че планира да направи нови консултации с партиите в НС.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", заяви Радев.

Той допълни, че е крайно време е партиите да осъзнаят своята отговорност.

"Служебното правителство показа, че е възможно взаимодействие. Партиите да изоставят своите идеологически предубеждения и злобния тон, посъветва държавният глава и добави: Накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за коалиция. Видяхме, че опитът за правителство на малцинството катастрофира. Нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация", каза още президентът.

Той напомне, че служебното правителство е излъчено с негов указ и няма как да остане в наследство на партиите. Радев подчерта, че не иска да говори за нови избори, преди да са изчерпани всички възможности за правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

Според Румен Радев избори "2 в 1" наесен биха били срещу философията на българския конституционен модел.