Марк Кюбан е богат и известен. Той притежава баскетболен отбор и частен самолет.

Освен това той е телевизионна звезда в предaването Shark Tank, насочено към предприемачеството.

И ако не се вслушаме в съветите на този преуспял от нищото бизнесмен, в кой тогава?

Успехът обаче не идва лесно за Кюбан. Той живее скромно по време на студентските си години, яде евтина храна и управлява стари коли. Единствената му цел тогава беше да спестява, спестява и спестява.

Днес той е предприемач и инвеститор в стартъп компании в най-различни сфери. Ето и няколко съвета от Марк Кюбан, които биха ни помогнали, както да инвестираме по-добре, така и да се вдъхновим и образоваме.

Платете дълговете си, след това инвестирайте

През 2018 г. Кюбан предоставя няколко наглед прости сметки за това колко е важно първо да платим задълженията си, а след това да започнем да инвестираме.

Най-добрата инвестиция, която можете да направите, е да платите дълговете си. Ако имате студентски или потребителски заем с лихва от 7%, добре ще е да го погасите. По този начин ще спечелите моментално 7%. Това ваше решение е по-добро, отколкото да инвестирате в акции или недвижим имот, обяснява Кюбан.

Никога не инвестирайте, ако имате проблеми с пари

Това е същото като залагането, когато задължително трябва да спечелите пари.

„Ако купувате акции и очаквате цената им да скочи и по този начин да разрешите финансовите си проблеми, това е много грешно време за сделки на борсата.

Всички ние уважаваме хората, които решават да продават част от акциите си, защото имат нужда от пари. Сметките ни не се интересуват от състоянието на пазарите.
Не инвестирайте на капиталовите пазари

През 2007 г. Кюбан използва своя блог, за да даде няколко съвети на младите хора, които не са сигурни какво да правят с парите си.

Той написа: „Просто ги внесете в банка. Идиотите, които ви казват да вложите парите си в нещо, което евентуално може да поскъпне, са тези, които се опитват да ви продадат нещо. Капиталовият пазар е вероятно една от най-лошите инвестиции, тъй че ако не внесете парите си в банката, никога не ги влагайте в нещо, за което няма да имате повече информация от останалите хора.

Защо да инвестираме парите си в нещо, просто защото брокерът ни е казал така. Ако брокерът знаеше какво ще се случи, той нямаше да е брокер, а може би сега ще е на някой плаж, продължава той.

Ако все пак искате да инвестирате, купете си индексен фонд

Не всеки ще може да създаде успешен стартъп от нулата и определено никой не иска да бъде наричан „идиот“, задето е инвестирал на борсата. Ако все пак сте решили да го направите, Кюбан иска да знаете, че вместо да се опитвате да изберете определени акции, по-добре ще е да инвестирате в индексен фонд. Подобно мнение преди време сподели и Уорън Бъфет.

За онези инвеститори, които нямат представа от капиталовия пазар, най-доброто решение е индексен фонд, базиран върху S&P500.

Живейте като студенти

Кюбан казва пред сп. Time’s Money, че една определена книга му е помогнала да се съсредоточи върху неговите парични цели в началото на кариерата му: Cashing in on the American Dream: How to Retire at 35 (в превод от английски – Да осребриш американската мечта. Как да се пенсионираш на 35 г.)

През 1988 г. Пол Терхорст, който освен автор е и счетоводител, описва в детайли как е успял да се пенсионира на 35 г. възраст. В книгата се посочва, че „ако живеете като студент и успеете да спестите 1 млн. долара, то ще може да се пенсионирате по-рано", разказва Кюбан. След като прочита тази книга, Кюбан решава да пести всяко пени, което може.

„Живеех с петима съквартиранти, ядях макарони и сирене и карах възможно най-скапаната кола“, спомня си той.

Купете акция, в която вярвате и я дръжте за дълъг период от време

Много хора купиха на върха през 2007-2008 г. и след това акциите им поевтиняха с 2/3 от стойността им или дори повече. Част от инвеститорите обаче не продадоха, защото вярваха в компанията, в която са инвестирали. Когато купувам дадена акция, аз знам защо го правя. След това я държа дълъг период от време.

Поемете риск, но в останалите 90% от случаите – играйте на сигурно

Без риск не можем да очакваме висока доходност. Колкото по-голям риск сме склонни да поемем, толкова по-голяма ще е доходността ни. Кюбан обаче съветва инвеститорите да рискуват само една малка част от парите си.

Милиардер обяви коя е най-добрата криптовалута за покупка на стоки и услугиДвама милиардери подкрепиха създадена на шега криптовалута

Ако сте авантюрист, може да отделите 10% от парите си и да ги вложите в биткойн или етериум. В случай че го направите, престорете се, че сте загубили тези пари. Това е същото, като да колекционирате бейзболни картички или маратонки.

Ако не разбирате дадена инвестиция, просто не се занимавайте

За пореден път Кюбан и Бъфет мислят еднакво. Двамата са на мнение, че ако не разбираме дадена сфера, просто не трябва да инвестираме в нея.

Кюбан дори допълва: „Ако не знаете какво да правите, просто не правете нищо“.

Знанието е най-добрата инвестиция

Най-добрият начин да избегнете инвестирането в нещо, което не разбирате, е да научите повече за това вложение.

Кюбан разказва за времето си в MicroSolutions, когато с малко компютърни знание се съревновавал с колеги с доста повече опит. Просто отделих време, за да уча. Прочетох всички книги и списания. Давах по 3 долара за списание и по 20 долара за книга. Това беше едно добро вложение, което ми се отплати многократно.

Днес състоянието на Кюбан се оценява на 4.4 млрд. долара.