Почти половината от пълнолетните американци са употребявали марихуана поне веднъж през живота си.

Това показва ново проучване, цитирано от US News.

Делът на хората, които твърдят, че са опитвали канабис, е най-високият в историята.

Към момента той достига 49%, в сравнение с 45% през 2017 и 2019 г. Преди 50 години той е бил едва 4 на сто, показват още данните от изследването на Gallup.

Постепенно той се повишава през годините, като през 1977 г. преминава границата от 20%, а през 1985 г. вече е 30%.

Зад нарастващата употреба на марихуаната стоят най-вече причини, свързани с промяната на поколенията.

Сред най-възрастните американци - тези, родени преди 1946 г., делът на опитвалите канабис е едва 20%. За сравнение, при милениалите (родените през 80-те и 90-те години на миналия век) този дял е над 50 на сто.

Подобно е съотношението при поколението Х (родени през 60-те и 70-те години), както и при т. нар. "бейбибумъри", родени в първите две десетилетия след Втората световна война - около половината от тях твърдят, че са опитвали марихуана.

Може ли канабисът да спаси климата на планетата?Канабисът може да се окаже ключов инструмент в борбата с климатичните промени, смятат учените

12% от пълнолетните американци казват, че редовно употребяват канабис. През 2013 г., когато започва процесът на узаконяване на марихуаната в някои американски щати, този дял е бил около 7%, като оттогава насам остава сравнително стабилен.

Най-висок е при младите хора, като при милениалите достига 20%, докато при пресдтавителите на поколението X се движи около 10%. Сред по-възрастните процентът е под 10 на сто.

Освен във възрастовите групи, разлика в дела на употребяващите марихуана се наблюдава и по полов признак. Като цяло мъжете пушат канабис повече от жените.

Политическата принадлежност също има значение, тъй като, според данните на Gallup, либералите и демократите употребяват марихуана по-често от консерваторите и привържениците на Републиканската партия.

В момента употребата на марихуана с развлекателна цел е законна в 19 щата, както и в автономните окръзи Вашингтон и Гуам.