Индонезия се готви за скок в производството на палмово масло
Индонезия се готви за ударно производство на палмово масло след приключването на тригодишния мораториум. Екоктивистите обаче настояват индонезийското правителство да удължи мораториума върху разрешителните за нови плантации.
Забраната, която изтича през септември 2021 г., продължи три години и имаше за цел да ограничи обезлесяването в страната, която е дом на третата по големина тропическа гора в света, припомня БГНЕС.
Индонезия е най -големият световен производител на палмово масло, което е основна съставка за огромен брой продукти - от хляб до шампоан.
Смята се, че палмовото масло е отговорно за 2% от загубата на дървета в световен мащаб. В Индонезия 24 милиона хектара гора (площ приблизително с размерите на Обединеното кралство) са загубени поради практиките за добив на палмово масло между 2001 и 2017 г.
През 2020 г. беше установено, че е имало спад в загубите на гори на годишна база в продължение на четири години поред.
„Постоянните мораториуми биха били приветствани и ако бъдат приложени, те ще допринесат много за усилията на правителството на Индонезия да намали емисиите на парникови газове“, обяснява Джема Тилак, директор на горската политика в базираната в САЩ мрежа за действие с нестопанска цел Rainforest Action Network.
Една от причините за временната забрана на разрешителните за палмово масло беше намаляването на въглеродния отпечатък в страната.
През 2015 г. Индонезия претърпя ужасни горски пожари, които до голяма степен бяха причинени от методите за изчистване на горите чрез запалването им, за да се отвори място за насажденията от палмово масло. Пожари унищожиха тропическите гори и торфените блата, които са важен "филтър" за въглеродните емисии.