От райски острови до малки късчета земя, закътани в Европа, тези малки държави са пълни с неповторими пейзажи и култура:

Сао Томе и Принсипи

Сао Томе и Принсипи са два острова, образуващи държава край западното крайбрежие на Африка в Гвинейския залив със само 964 квадратни км площ.

Липсата на пространството обаче се компенсира от прекрасна, непокътната природа - особено на отдалечения Принсипи. Удивителният вулканичен връх Пико Као Гранде, подобен на игла, се издига рязко на 305 метра височина, а околността е богата на биологични видове.

Ненаселени, докато португалците не ги колонизират през 15 век, днес островите са дом на около 200 000 души, от които 10 000 живеят на Принсипи.

Сан Марино

Само 60 квадратни км с население от 34 000 души, Сан Марино, заобиколена от Италия, е петата най-малка държава в света. Поставена под опеката на ЮНЕСКО за световното наследство заради планината Титано и трите средновековни крепости, страната се смята за най-старата република на планетата.

Разходка през тесните каменни улици на столицата кара всеки посетител да чувства сякаш прекрачва векове назад в историята.

Доминика

Доминика - „Островът на природата“, често се бърка с популярната туристическа дестинация Доминиканска република. Но тази малка страна с едва 750 квадратни км площ е нация сама по себе си, с някои от най-добрите условия за туризъм и гмуркане на Карибите.

В Доминика ще видите буйни дъждовни гори, водопади и прекрасни гледки към брега. Островът е дом и на единствените представители на карибските индианци, известни като Калинаго, които са част от 74 000 му жители.Кирибати

Тази тихоокеанска островна държава с 33 атола или коралови острови е с приблизително същия размер като Доминика - само 800 квадратни км. Но тъй като атолите са много разпръснати, Кирибати е единствената държава в света, която попада във всичките четири полукълба (северно, южно, източно и западно). Само 21 от островите са населени от 109 000-те жители на страната .

Андора

Андора се намира в Пиренеите на френската граница. Но интересното е, че президентът на Франция (в момента Еманюел Макрон), всъщност, става принц на малката държава, когато бъде избран. През 13 век споразумение между френския монарх и епископа на Уржел, Испания, гласи, че те трябва да управляват Андора като „съпринцове“, за да се избегне война, като то все още съществува.

Тази страна е със само 470 квадратни км площ и има население от 86 000 души, като може да се похвали с отлични условия за ски и безмитно пазаруване.

Сейнт Китс и Невис

Тази държава, всъщност, е съставена от два острова, като преди са били три, но на Ангуила не е позволено да бъде независима през 1971 г. По-малкият - Невис, който е само 92 квадратни км, също е правил опити да се отдели, но не без успех.

С обща площ от 262 квадратни км, Сейнт Китс и Невис са осмата най-малка държава в света и най-малката държава в Америка и Западното полукълбо. Страната се отличава с исторически руини от захарни плантации, зелени маймуни и невероятни пешеходни преходи.

Тувалу

Най-малко посещаваната държава в света е най-близко до рая, а пътниците, които стигнат до уединената дестинация в южната част на Тихия океан, ще открият процъфтяваща полинезийска култура, великолепни лагуни и коралови рифове, идеални за гмуркане с шнорхел.

Само на 26 квадратни км земя, държавата, състояща се от девет острова, известни преди като Островите Елис, е четвъртата най-малка на Земята. Над половината от населението й от 11 000 души живее в столицата Фунафути.

Лихтенщайн

Приказната страна Лихтенщайн е единствената нация, разположена изцяло в Алпите. На 160 квадратни км, немскоезичната микродържава е с двоен излаз на море между Швейцария и Австрия без крайбрежие.

Най-богатата държава в света, Лихтенщайн е конституционна монархия, водена от принц Ханс Адам II, който управлява население от около 38 000 души. Можете да се присъедините към кралското семейство и всички техни поданици за глътка бира в градините на живописния замък Вадуц всяка година за националния празник Staatsfeiertag на 15 август.

Сейшелски острови

Край източния бряг на Африка в Индийския океан и на север от Мадагаскар се намират Сейшелските острови - архипелаг от 115 парчета земя. Въпреки този голям брой, общата площ на страната е само 455 квадратни км, а почти 90 процента от нейните близо 95 000 жители живеят на най-големия остров.

Но отиването към по-отдалечените острови може да приближи посетителите до ендемични видове, морски резервати, място за размножаване на гигантски костенурки и обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Vallée de Mai - палмова гора, до голяма степен непроменена от праисторическите времена. О, и девствените тропически плажове също не са лоши

Ватикана

Чували сте за Ватикана, но знаете ли, че тя е самостоятелна държава? Разположен в град Рим, анклавът е само 100 акра - една осма площ от Сентръл парк в Ню Йорк. Начело с папа, страната има 1000 жители, включително облечените в цветни униформи швейцарски гардове. Тези войници пазят папата и резиденцията му от 1506 г.

Посетителите могат просто да се разходят от Италия, за да посетят базиликата „Свети Петър“ - една от най-големите църкви в света, както и да видят шедьовъра на Микеланджело на тавана на Сикстинската капела.

Палау

Тази нация от стотици малки острови близо до Филипините обхваща само 460 квадратни км земя с население от 21 000 души. Различната топография, която варира от планинския основен остров Babelthuap до ниско разположените коралови острови, го прави идеалната дестинация за туризъм и офроуд, както и за гмуркане с шнорхел.

Реликви от Втората световна война са осели островите както над, така и под морето.

Макао

Разположен на китайското крайбрежие, Макао е автономен, въпреки че технически все още е китайски „регион със специална администрация“, като своя съсед през Южнокитайско море Хонконг. Блестящите му казина, хотели и шоу програми дадоха на Макао прякора „Лас Вегас в Китай“.

Само около 28 квадратни км, Макао е и най-гъсто населенaта страна в света - с 606 000 жители. Бивша португалска колония, тя запазва очарованието на своето наследство в историческия си център, а сливането между изтока и запада може да се види във всичко - от архитектурата до кухнята. Не е изненадващо, че това е и една от най-популярните туристически дестинации в Азия.

Словения

Този малък рай в Централна Европа е една от най-добре пазените тайни на континента. Част от бивша Югославия, Словения е независима държава само от 1991 г. Това е най-голямата държава в този списък, но въпреки това е едва 45-ата най-малка в света. От заснежени планини през тихи реки до очарователни замъци, тя предлага грандиозни дестинации.

Тонга

Островите Тонга са с площ едва 717 квадратни км и са разположени близо до Фиджи. Единствената останала монархията в Тихия океан, страната никога не губи местното правителство, както и много културни традиции, които се спазват и днес.

Известна като „приятелски острови“, Тонга и нейното население от 106 000 души са приветливи, а посетителите ще открият автентично полинезийско преживяване, заедно с активни вулкани, „рибарски прасета“ (диви свине, които ловят риба), мигриращи гърбави китове и наистина невероятни плажове.