Салата с ваксина? Учени инжектираха COVID-19 в домати
Учени инжектираха COVID-19 в домати, създавайки изключително необичайна ваксина.
Идеята е осъществена от специалисти от Центъра по геномика и биоинформатика на Академията на науките в Узбекистан, съобщават местните медии.
Коронавирусът е "инжектиран" в клетките на растението с помощта на клониране, като доматът, който според ботаниката е плод, а в кулинарията се смята за зеленчук, е годен за консумация.
Смята се, че когато човек го изяде, в организма му се образуват антитела срещу коронавирус.
Учените работят по проекта от началото на годината, а доматът е избран за първата "ядлива ваксина" в света заради факта, че най-често се консумира суров, без да бъде подлаган на топлинна обработка.
Това е едно от основните изисквания в случая, тъй като високите температури унищожават клетките, произвеждащи антителата.
Учените по света работят върху различни ваксини среще коронавирус, като част от тях са базирани на нетрадиционен прием.
Например, бъдещата българска ваксина срещу заразата ще се впръсква в носа. По нея работят учени от Института по микробиология към БАН.