Броят на природните бедствия, като наводнения и горещи вълни, предизвикани от климатичните промени, са се увеличили пет пъти в последните 50 години, убивайки над 2 милиона души.

Те са нанесли загуби за 3.64 трлн. долара, сочат данни на Световната метеорологична организация към ООН (WMO).

Според организацията нейният доклад Atlas е най-изчерпателният преглед на смъртността и икономическите загуби вследствие на времето, водата и екстремните климатични условия, изготвян някога.

Той разглежда около 11 000 природни бедствия в периода 1979 – 2019 г., в това число и големи бедствия, като сушата в Етиопия през 1983 г., която е и най-смъртоносното събитие с погубени 300 000 живота и урагана Катрина през 2005 г., който пък е най-скъпото бедствие с щети за 163.61 млрд. долара.

Докладът очертава една ускоряваща се тенденция, като броят на бедствията се увеличава близо пет пъти от 70-те години на миналия век до най-последното десетилетие, което увеличава признаците, че екстремните климатични събития зачестяват заради глобалното затопляне, пише Ройтерс.

От WMO отдават зачестяването на тези природни бедствия на климатичните промени и на подобреното им докладване.

Най-силното вулканично изригване в историята или Годината без лятоПо време на големи изригвания огромно количество вулканична пепел се отделя в горните слоеве на атмосферата, която образува покривало, подобно на воал, предотвратяващо достигането на слънчевите лъчи и топлина до земята

Щетите от събитията също така скачат от 175.4 млрд. долара през 70-те години до 1.38 трлн. долара през миналото десетилетие, когато урагани - като Харви, Мария и Ирма, преминават през САЩ.

И макар този тип опасности да стават по-скъпи и чести, годишният брой на жертвите пада от над 50 000 през 70-те години до около 18 000 през миналото десетилетие, което предполага, че по-доброто планиране се отплаща.

"Подобрените системи за ранно предупреждение доведоха до значителен спад на смъртността," казва генералният секретар на WMO Петери Таалас.

От WMO се надяват, че докладът, който предоставя подробна разбивка по региони, ще бъде използван за разработването на мерки за по-добра защита на хората.

Над 91% от 2-та милиона смъртни случаи са в развиващите се държави, според доклада, в който се отбелязва, че само половината от 193-те страни членки на WMO имат системи за ранно предупреждение за различни видове опасности.