Мерките са достатъчни и съответстват на ситуацията. Ако те се спазват, ще действат за кратко време, но ако не се спазват, може да се наложи и въвеждането на по-строги. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с болни от COVID-19, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем", категоричен е здравният министър.

Той заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса.

"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в четвърта група за ваксиниране", заяви той.

Около 95% от починалите и от настанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви министърът на здравеопазването.

„Между 94 и 96 процента от хоспитализациите са на неваксинирани хора. Така е и с починалите. Смъртните случаи сред ваксинирани са един на хиляда - колкото при обикновения грип. Сред неваксинираните на 100 болни умират четирима“, каза той.

Здравният министър издаде заповедта за новите COVID-меркиСчитано от 7 септември, със своя заповед министърът на здравеопазването въвежда нови противоепидемични мерки на територията на България


Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров.

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени, в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет и в следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът.

„Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.

Служебният министър на здравеопазването обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с AstraZeneca, след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

"Имаме договорени 4.5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях", заяви Кацаров.

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало.

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас смъртността е по-голяма. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали", обясни още здравният министър.