Частен шотландски остров се продава за 50 000 паунда, или малко над 58 хиляди евро - по-малко от цената на паркомясто в центъра на Лондон.

Необитаемият остров Càrn Deas е един от така наречените Летни острови на Шотландия, които се намират в устието на Лох Метла, край северозападното крайбрежие.

Островът е с размери само 22 акра: съответно 485 м на 270 м в най-дългата и най-широката си точка, съобщава The Independent.

Goldcrest Land and Forestry Group, която продава острова, подчертава предимствата му.

7 райски острова, за които със сигурност не сте чувалиИзминаха повече от 500 години, откакто Колумб отплава за Северна и Южна Америка, както и почти 300 години, откакто капитан Джеймс Кук стъпи на Хаваите. Къде обаче могат да пътуват съвременните изследователи, за да се измъкнат от капата на познатото?

„Чудото на Càrn Deas се крие в естествената му непокътната красота“, казва пред The ​​Herald Феннинг Уелстед, партньор в групата.

„Тук наистина можете да избягате от реалността, да поемете дълбоко въздух и да се насладите на това, което природата може да ви предложи. Това е прекрасно място за лагер. Да живееш от това, което си хванал от морето, плувайки, карайки каяк или плавайки през деня и наслаждавайки се на огромното светлинно незамърсено небе през нощта.“

Инвеститорите в хотели обаче няма да могат да се възползват от изгодната оферта. Най-голямата структура, която може да бъде издигната на острова, е „малка хижа“.

Островът е свързан с още два в архипелага на Летните острови - Càrn Iar и Càrn Beag. И двата са необитаеми и не са част от сделката по продажбата на Càrn Deas.

Има и още една добра новина. Шотландското правителство предлага до 50 000 паунда (малко над 58 хиляди евро), ако останете да живеете или се преместите на островите, съгласно плановете за справяне с намаляващото селско население на Шотландия.

Шетланд, Оркни и Хебридите дават на младите хора и семействата финансов стимул да живеят и работят в отдалечени общности. Планът „Островни облигации“ има за цел да им помогне да си купят жилище и да започнат бизнес на отдалечените острови в Шотландия.

Схемата ще бъде достъпна за хората, които в момента живеят на островите, както и за тези, които желаят да се преместят там, според Press and Journal.