Въпреки глобализацията, технологиите и напредъка в транспорта, по света все още има места, които човек просто не може да посети.

Докато някои от нас са се вманиачили по изследването на Космоса и колонизирането на Марс, истината е, че на нашата планета има места, които на практика са недокоснати или напълно забравени.

Други райони пък са дом на военни бази, шпионски тайни или по други причини са забранени за посещение от страна на обикновените хора.

Вижте 10 очарователни места, които са напълно забранени за посещение.

Стая 39, Северна Корея

По думите на журналиста Кели Олсен, "Стая 39 е една от най-тайните организации в най-потайната държава в света."

Създадената в края на 70-те години Стая 39, или Бюро 39, се смята, че се намира в сградата на Работническата партия в Пхенян, а името й, според някои източници, идва от офиса, който е обитавала в централата на партията в първите си дни.

Въпреки че няма много официална информация за организацията поради секретността на нейната дейност, се смята, че тя набира средства чрез законни и незаконни дейности, които варират от фалшификация на пари до продажбата на злато, оръжие и наркотици.

Тази мрежа от компании с присъствие по цял свят се смята, че осигурява до 2 млрд. долара годишно на Северна Корея.

Трезорът на Coca-Cola в Атланта, САЩ

Рецептата за направата на Coca-Cola е считана за една от най-добре пазените тайни в света. Компанията продължава да я пази, като държи рецептата в огромен трезор.

От създаването й през 1886 г. от Джон Пембертън в Атланта, тази формула е ревностно пазена и малцина са успявали да се докоснат до нея.

Безалкохолната напитка и компанията й производител са придобити през 1919 г. от група инвеститори, предвождани от Ърнест Уудръф, а от 1920 г. рецептата се намира в нюйоркска банка. През 1925 г. тя е прехвърлена в Trust Company Bank в Атланта.

През 2011 г. компанията решава да премести известната рецепта на Coca-Cola в музей в Атланта, но въпреки че много туристи посещават музея всяка година, малцина са тези, които биват допускани в трезора.

Островът на змиите, Бразилия

Този остров се намира на около 100 километра от крайбрежието на Сао Пауло и изглежда като идеалното екзотично място за почивка. Истината обаче е, че мястото е необитаемо от десетилетия заради това, че там живеят множество смъртносни змии.

На острова има между 1 и 5 змии на квадратен метър. Ако това не е достатъчно ужасяващо, трябва да се отбележи, че влечугите са едни от най-отровните в света.

Змиите от вида Golden Lancehead достигат дължина до половин метър, а отровата им е толкова силна и действа толкова бързо, че разяжда плътта около ухапването.

Точно по тази причина бразилското правителство забранява посещението на острова.

Остров Северен Сентинел, част от Андаманския архипелаг

Останалите острови от този архипелаг са по-големи и по-известни, докато Северен Сентинел, на който изобилстват мангровите гори, остава на практика недокоснат от външния свят. Може да ви звучи като рай, но островът няма как е да е по-далече от рая.

Географията му го превръща в едно от най-изолираните места на света, но той е населен от едно от последните племена, с които все още не е установен контакт.

Опитите това да се направи досега са завършвали с агресия и насилие от тяхна страна. През 2006 г. те убиват двама рибари, чиято лодка е завлечена от теченията в близост до острова.

Индийското правителство се отказа от всякакви планове да влиза в контакт с племето.

Евентуален досег с външни лица може да донесе болести, към които сентинелците нямат имунитет или да предизвика насилие. Поради тази причина властите уважават желанието на местните да продължат да живеят без досег до въшния свят и около острова е установена забранена зона с радиус 4.8 км.

Крепостта на Бхангарх, Индия

Между Джайпур и Алвар лежат руините на някогашно бляскаво кралство.

Крепостта е построена от владетеля на Амбер за неговия най-малък син през 1573 г., а населението на кралството постепенно намалява, докато през 1783 г. недостиг на храна принуждава все още живеещите там да се изселят. Според местните легенди, причината за разпадането на кралството е, че крепостта е прокълната.

Тъй като това е единственото "законно признато" място, обитавано от духове в страната, според Times of India, за да влезе там човек преди съмване или след залез, трябва да има разрешително от правителството.

Смята се, че причината за тази забрана са дивите животни и липсата на осветление, но кой знае какво още дебни в руините.

Остров Норт Брадър, САЩ

Всяка година Ню Йорк посреща милиони туристи, които са нетърпеливи да посетят всяко кътче на града - с изключение на едно.

Достъпът до остров Норт Брадът е забранен без предварително разрешение, тъй като всичките сгради на острова са в лошо състояние и представляват опасност. Вътре природата продължава да поглъща изоставените сгради и руините, които са останали от някогашната карантинна болница на града.

Историята на острова е осеяна със смърт и болести от края на 19-и век до 40-те години на миналия век, когато там са изпращани хора със силно заразни заболявания. От 1951 г. островът започва да служи като рехабилитационен център за наркомани.

През 1963 г. остров Норт Брадър е изоставен и в момента се води птичи резерват.

Коралов атол Диего Гарсия, Британска индоокеанска територия

Той се намира между Източна Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия и е важно стратегическо място за военноморските сили на САЩ, които имат база там.

По време на Студената война Великобритания отдава Диего Гарсия под наем на САЩ за 50 години. Преди да го направи обаче, страната гони около 2 000 души оттам. В периода 1968 – 1973 г. тези жители са изпратени насила на Мавриций, Сейшелите и други британски територии.

Наемът изтече през 2016 г., но Великобритания удължи договора за още 20 години.

The White's Club, Великобритaния

Невероятно, но по света все още има места, на които на жените е забранено да стъпват — най-известните от тях вероятно са джентълментските клубове, които са много популярни в британската култура.

The White's Club е основан през 1693 г. и се намира на улица Сейнт Джеймсис в Пикадили. Сред членовете му личат имена на политици, високопставени банкери и дори британски престолонаследници.

Ограничението за жени се спазва толкова стриктно, че веднъж единствено кралица Елизабет Втора успява да влезе там. Бившият британски премиер Дейвид Камерън напусна клуба през 2013 г. заради това, че не допуска жени.

Въпреки че членовете на клуба в днешно време са намалели до около 500, барът на най-стария джентълменски клуб в Лондон се смята, че работи без прекъсване от 200 години.

Остров Съртси, Исландия

Остров Съртси в Исландия е формиран само преди 55 години вследствие на изригване на вулкан, което означава, че учените са имали уникалната възможност да наблюдават раждането и еволюцията на една екосистема от нулата. Точно поради това завладяващо събитие достъпът до острова е забранен.

Всичко започва през 1963 г. със силно вулканично изригване на 32 километра южно от бреговете на Исландия, което води до създаването на Съртси - един от най-младите острови на планетата.

Заради водата и вятърната ерозия размерите на острова постоянно намаляват. По някои изчисления островът може да се изравни с морското равнище до 2100 г. Според ЮНЕСКО, в момента на острова живеят около 89 вида птици и 335 вида безгръбначни.

За да не се променя всичко това, островът може да бъде посещаван само от учени.

Музея на Националната сигурност в Дзянсу, Китай

През 2009 г. в Китай отвори своя национален шпионски музей.

Музеят е посветен на историята на шпионажа и тайните разузнавателни услуги от първите дни на Комунистическата партия в Китай до края на 20-те години на миналия век.

Сигурно би било интересно да се разгледат оръжия, маскирани като предмети от ежедневието, шпионски камери или подслушвателни устройства, но музеят не е отворен за всички— на чужденците е забранено да влизат там.

Да се сдобие човек със снимка оттам също не е особено лесно, тъй като снимането е забранено.