На автомобилно изложение в Мюнхен Volkswagen представи ID. Life - малък електрически SUV модел, предназначен за шофиране в тесни градски улици.

Засега моделът е просто концептуален, но от Vоlkswagen планират да започнат производството на нещо подобно около 2025 г.

Насочен към младите хора, които си купуват първи автомобил, ID. Life ще струва около 20 000 евро. От Volkswagen не обявиха конкретни пазари, на които новият модел ще се предлага.

Тъй като това е просто концептуален модел дизайнерите на ID. Life са включили някои характеристики, които може да не присъстват в производствения модел.

Например, колата е направена от няколко различни рециклирани и възобновяеми материала. В боята на автомобила са използвани дървени стърготини като оцветяващ агент, а лекият подвижен покрив е направен от рециклирани бутилки. Гумите са направени от масла на биoлогична основа, оризови люспи и естествeна гума, казват от Volkswagen.

Във волана има вграден тъчскрийн, с който се контролират редица функции, в това число избиране на скоростите. Мобилният телефон на шофьора също може да бъде използван като централен тъчскрийн.

Концептуалният модел също така включва редица функции, които на практика превръщат автомобила в подвижен развлекателен център, пише CNN Business.

"Клиентите на бъдещето няма просто да искат да се придвижват от точка А до точка Б; те ще се интересуват повече от изживяванията, които един автомобил може да предложи," заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Ралф Брандщетер. "ID. Life е нашият отговор на това."

Малкият кросоувър модел дори разполага с проектор за видео игри, който излиза от таблото. Предните и задните седалки се сгъват надолу и могат да бъдат използвани като легла или за превозването на по-голям багаж.

ID. Life е базиран на същите инженерни практики, използвани в настоящи модели на Volkswagen, като ID.4. ID. Life е по-малък, обаче има задвижване на четирите колела вместо само задно задвижване, както другите ID модели. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от седем секунди и ще може да изминава около 400 км с едно зареждане, според Volkswagen.