АББ България стана домакин на първото кино за електромобили в България на 11 септември, събота, с което допринесе за отбелязването на Световния ден на електромобила - глобално движение за стимулиране на напредъка към бъдеще на мобилност с нулеви емисии.

Уникалното по рода си събитие събра водачи на електромобили от Асоциацията на собствениците на електромобили в България (АСЕБ) и любители от цялата страна за тяхна обща среща, по време на която гостите можеха да разгледат присъстващите електрически автомобили и да обменят ценен опит.

В програмата последва интерактивна игра, която тества знанията на присъстващите за електрическата мобилност и зареждането на електромобилите, в която далите най-много верни отговори спечелиха умален макет на болид от ABB Formula E. Вечерта завърши с кинопрожекция на българската филмова продукция „Диви и щастливи“, класическа екшън история и най-гледаният български филм през 2020 г.

Събитието се проведе на територията на АББ България – клон Раковски, където бе осигурен достъп на над 40 автомобила за киновечерта. Осем АС зарядни устройства на AББ и едно DC бързо зарядно устройство бяха на разположение за зареждане на електрическите превозни средства на гостите по време на събитието.

„За нас бе удоволствие да бъдем домакини на това специално събитие, което насърчава електрическата мобилност в България като част от ангажимента ни към Световния ден на електромобила. Тук, в Раковски, ние активно подкрепяме развитието на мрежата за зареждане на електромобили със собствена база от инсталирани зарядни устройства и фирмен електрически автомобил. Надяваме се да имаме повече подобни възможности, отбелязвайки не само Световния ден на електромобилите, но и електрическата мобилност като цяло ”, каза Иван Воденчев, Управител на АББ България - клон Раковски.

АББ инсталира първите си 120 kW зарядни станции у насНовоинсталираните DC бързи зарядни станции Terra 124 DC от АББ ще подсилят различни региони от зарядната инфраструктура за електромобили в България, повеждайки страната към електрическо бъдеще

АББ активно подкрепя развитието на инфраструктурата за зареждане на електромобили в България, като е доставила над 100 DC зарядни станции в цялата страна. По-рано тази година компанията достави 10 DC зарядни устройства от най-новото допълнение към портфолиото за бързи зарядни станции на АББ - Terra 124, което може да зарежда две превозни средства едновременно с мощност от 60 kW всяко.

АББ си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, като реализира проекти в подкрепа на разширяването на зарядната инфраструктура в цялата страна.

Световният ден на електромобила, 9 септември 2021 г., е ден на глобално признаване на електрическата мобилност. Настоящите и бъдещите водачи на електрически превозни средства, заедно с местните транспортни власти и операторите на автопаркове, се насърчават да оценят решаващата роля, която играят при прехода към устойчив автомобилен транспорт и бъдеще с нулеви емисии за всички.

Употребата на електромобили в България се увеличава непрекъснато с над 2200 електрически превозни средства в момента на пътя, в сравнение с 1700 в края на 2020 г.