Преживяхме безброй локдауни, промяна на антиCOVID мерки, карантини, тестове и ваксини.

Сега е време да решите дали сте готови отново да се обърнете съм света.

Все още се чувствате малко колебливи? Този нов калкулатор, изчисляващ риска от COVID-19, може да ви помогне.

Проектът MicroCOVID пусна нов калкулатор, който може количествено да оцени риска от зараза за вас на база на обичайните ви ежедневни дейности.

Защо коронавирусът убива основно мъжете? Проучванията на заразените с коронавирус пациенти в Китай показват, че при жените и децата смъртността при заболяването е значително по-ниска, отколкото при мъжете

Учените, стоящи зад калксулатора, го базират на научни данни за вероятността от заразяване с COVID-19 в различни ситуации, които са комбинирани в модел, подходящ за използване от обикновения човек.

„Ние изчисляваме риска от COVID в единици microCOVID, където един microCOVID = шанс един на милион от заразяване с COVID,“ посочват те, цитирани от T+L.

Целта на калкулатора не е да ви уплаши, а по-скоро да ви „помогне да усъвършенствате интуицията си, да намалите нивата на стрес и да измислите добри стратегии за минимазиране на вредите“.

Ето как работи:

  • въведете вашето местоположение (държава или щат), след което добавете вашия окръг. Това ще помогне на калкулатора в изчисленията, тъй като той проследява текущите случаи на зараза с коронавирус и извлича данни за разпространението на заразата от сигурни източници, като Johns Hopkins, COVID Act Now и Our World in Data.
  • опишете ежедневието си или изберете готово описание от списъка, който включва неща като срещи на открито, носене на маска, разговор с хора, посещение на магазин и други.
  • Например, ако се срещате навън с двама души, като всички носите маски, рискът от зараза е нисък, изчислява калкулатора.

    Той изготвя и "седмичен риск бюджет“, който работи като „финансов бюджет“. Просто се опитайте да останете в рамките на бюджета си, за да намалите риска от заразяване.

    Калкулаторът може да бъде и още по-подробен. Ако въведете, че сте се срещали с група от високи говорещи хора, това ще повиши риска от зараза.