Цените на новите имоти в четири от шестте големи града на страната с население от над 100 хил. души отчитат спад през второто тримесечие на 2021 г., става ясно от данни на Националния статистически институт.

Най-голямо понижение се отчита в София, където цените само за тримесечие бележат спад от 2.3 на сто, докато в Бургас се отчитат цени, които са с 2.2 на сто по-ниски спрямо предходното тримесечие.

Новите жилища в Стара Загора поевтиняват с 1.3%, докато в Пловдив се наблюдава спад от 0.5%.

В останалите два града на страната с население от над 100 хил. души данните са положителни, като във Варна се отчита ръст от 7.1% за тримесечие, като в тях не се включват данните от продажбите в курортните комплекси. В Русе пък се отчита ръст от 1.4 на сто спрямо тримесечие по-рано.

При съществуващите жилища спад има единствено в София, където данните сочат за спад от 0.9 на сто.

Ръст от съответно 4.4 и 4 на сто има в Пловдив и Бургас, докато във Варна цените растат с 3 процента.

Поскъпването в Русе и Стара Загора е от респективно 2.7 и 0.9 на сто.

Евгени Василев, Arco Real Estate: Инвестирайте в къщиИнтересът към къщите се е повишил в пъти в последната година, допълни още Василев

Общият индекс на цените на жилищата отчита спад в София (-1.5%), докато във Варна е налице ръст от 4.5 на сто, а в Русе и Пловдив – съответно 2.5 и 2.2 на сто.

Повишението е минимално в Бургас и Стара Загора – 1.4 и 0.2 на сто.

Данните на НСИ за преди година показват, че имотите бележат ръст от 11.9 на сто за София, над 8 на сто за Русе, Стара Загора и Пловдив и 7.5 процента за Варна.

Най-слабо поскъпване от шестте големи града има в Бургас – 4.3 на сто.

Инж. Пламен Андреев: 95% от жилищата в първия етап на Морени са продадени„Морени“ ни е любим проект, радваме се, че стана любим и на много хора, каза още Андреев

Припомняме, че преди дни излязоха и последните данни на Knight Frank, според които в последните 12 месеца поскъпването на имотите за цялата страна е от 7.5 на сто, което ни отрежда 25-а позиция в света.