Основателят на Amazon, който наскоро се оттегли от поста главен изпълнителен директор на компанията, вече отделя все повече от своето време на друг свой проект – Blue Origin.

Преди COVID-19 пандемията Джеф Безос отделяше следобедите в сряда за дискусии и срещи, свързани с бъдещето развитие на компанията, но от месец насам вече прекарва и всеки вторник следобед с делата на Blue Origin.

Единствената промяна сега е, че срещите му се провеждат по телефона, а не както преди около година и половина – лично.

През февруари тази година Безос обяви, че ще се оттегли от оперативното ръководство на Amazon, за да се посвети на останалите си дейности, включително филантропските си инициативи и космическия проект Blue Origin.

Само преди около месец Blue Origin заведе дело, с което временно спря работата по договор за апарат за кацане на Луната на стойност 2.9 млрд. долара, спечелен от конкурентната компания SpaceX на Илон Мъск.

Безос дори обяви, че ще предложи да покрие 2 млрд. долара от разходите на космическата агенция, при положение че контрактът бъде възложен на неговата компания.

Освен че отделя повече време за Blue Origin, Безос влага в компанията и значително повече пари, пише CNBC.

Джеф Безос излетя в космоса и се приземи успешно (ВИДЕО)Най-богатият човек в света Джеф Безос извърши първия полет до ръба на космоса с апарата New Shepard

През 2017 г. той каза, че ще продава акции на Amazon за по 1 млрд. долара на година, за да финансира космическата си компания. Напоследък той обаче е увеличил значително продажбите на акции, като през май се раздели с книжа за над 5 млрд. долара.

Днес Безос заема второ място сред най-богатите хора в света, като е изпреварен единствено от Илон Мъск. Безос разполага със 197 млрд. долара, докато Мъск има 213 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.