Ето кои са шестте най-скъпи храни в света
Знаете ли, че има храни, за които трябва да платите повече от среден клас автомобил? При това при някои говорим само за няколко грама. Вижте кои са шестте най-скъпи храни в света.
1. Чай Da Hong Pao
Чаят Da Hong Pao расте в планините на Уи в североизточната част на региона Фудзиен в Китай. Има само три храста, които дават листа за чая и те растат на стръмна скална стена. Сега чаените растения Da Hong Pao се отглеждат и на други места, но само трите растения от първото поколение осигуряват добива на чая, който се счита за най-скъпата храна в света. Няколко грама от луксозния чай се продават на търг на всеки няколко години. 20 грама Da Hong Pao са се продали на търг през 2004 г. за 166 000 хонконгски долара, еквивалент на около 18 500 евро.
2. Хайвер от есетра албинос
Според доклад на „Tagesspiegel“, килограм хайвер от есетра албинос струва между 15 000 и 33 000 евро. Годишно обаче се произвеждат само около десет килограма. Причината: есетрите албиноси са изключително редки. Такава расте само в едно на двадесет хиляди яйца.
3. Червена риба тон
Екземпляр от застрашената червена риба тон от 278 килограма е бил продаден на търг в Япония през 2019 г. на рекордна цена от около 2.7 милиона евро. Това се равнява на около 9700 евро за килограм.
4. Бели трюфели
За щастие, една малка порция трюфел е достатъчна, за да даде на ястието много вкус. Защото с цена на килограм от около 9000 евро, белият трюфел, който се среща главно в Италия, е една от най -скъпите храни в света. За сравнение, цената на килограм черни трюфели е „само“ между 1000 евро и 2000 евро.
5. To'ak шоколад
Трябва да платите 230 евро за мини барче от 50 грама за този фин шоколад, чиито какаови зърна растат в джунглата на Еквадор. Ако искате да консумирате цял килограм от него, ще трябва да отделите 4600 евро.
6. Хайвер от белуга
Отделете 3600 евро и ще имате килограм хайвер от белуга, който е известен още като „черно злато“.