Лошият вкус в устата може да бъде симптом както на нещо напълно безобидно, така и на сериозно за здравето ви състояние.

Дали е горчив, кисел, метален или сладък, причините за него са многобройни.

Ето защо е добра идея да се върнете към това, което сте хапвали през последните дни, да си припомните как сте се чувствали, а понякога дори да опознаете медицинската история на семейството си.

Bright Side ни насочва към някои от причините, довели до лошия вкус в устата:

1. Орална инфекция

Нарича се млечница, или орална монилиаза, като засяга устата, оставяйки бели петна по гърлото и езика. Причинява се от бактерия, наречена Candida Albicans, която естествено обитава устната кухина и се контролира от имунната система.

Ако имунитетът отслабне, тази бактерия може бързо да се възпроизведе, причинявайки инфекция. Освен белите петна по гърлото, друг нейн симптом е странният вкус в устата.

2. Бременност

Освен гадене и умора, голяма част от бременните жени се оплакват от метален вкус в устата. Това се случва поради хормоналните промени, които тялото преживява при създаването на нов живот.

Хормоните могат да повлияят на обонянието и вкуса, което да накара бъдещата майка да намрази любим си парфюм или да яде само брюкселско зеле, което доскоро е ненавиждала. Това състояние обикновено отминава в третия триместър.

3. Дефицит на цинк

Ако не приемате достатъчно цинк с храната, може да изпитвате странен вкус в устата. Учените обаче все още се опитват да разберат защо.

Според данните от проучване цинкът повишава нивата на густин в организма - вид протеин, който контролира вкусовите рецептори.

4. Грип или настинка

Ако имате горчив вкус в устата си, придружен от симптоми на грип или настинка, не се притеснявайте, това е напълно нормално. И двете често срещани инфекции активират имунната система, която се готви за битка с повишеното производство на протеини.

Ако инфекцията е в носа или гърлото, странният вкус може да се дължи на бактериите, които я причиняват.

8 неща, които се случват, ако ядете редовно медВижте най-полезните му свойства

5. Диабет

Ако тялото ви има проблеми с регулирането на нивата на кръвната захар, може да изпитвате странен сладък вкус в устата си. Проучванията показват, че това е един от признаците за диабет.

Диабетът може да намали количеството цинк, който приемате, което пък ви носи усещането, че хапвате нещо сладко.

6. Синдром на кедровата ядка

Учените все още се опитват да разберат какви са причините за “синдрома на кедровата ядка”, който се характеризира с горчивия вкус, който някои хора изпитват няколко дни след хапването на тази храна.

Това състояние може да продължи дори и няколко седмици, като става все по-силно с всяка храна или питие, което поглъщате. Може да не усетите странен вкус, докато ядете кедрови ядки, но това не означава, че по-късно няма да страдате от синдрома. Няма причини за тревога обаче, тъй като той не се характеризира с други странични ефекти.

7. Високи нива на стрес

Стресът може да предизвика състояние, известно като ксеростомия, или сухота в устата, при което са характерни ниските нива на слюнка.

Слюнката играе важна роля за доброто ни здраве, участвайки в множество процеси в организма - от началото на храносмилането до борбата с лошите бактерии в устата. Ако не я произвеждате в необходимите количества, ще изпитвате странен вкус. Той се засилва, когато сте нерви или притеснени.

8. Страничен ефект на лекарство

Някои лекарства могат да доведат до появата на горчив, солен и дори метален вкус в устата ви. Сред тях са антибиотици, противовъзпалителни средства и такива, използвани за лечение на хипертония и алергии.

Дори някои мултивитамини могат да имат този ефект. За щастие, той продължава само докато организмът обработи лекарството.

9. Лоша хигиена на устната кухина

Устата е дом на много бактерии - добри и лоши. Ако не спазвате добра хигиена чрез миене на зъбите и почистването им с конец, това може да доведе до пролиферация на вредните бактерии, което да събуди лошия вкус.

Лошата устна хигиена води и до проблеми със зъбите и венците, което пък само влошава нещата с вкуса.