Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле информира в Twitter, че страната се е сдобила с първия си биткойн използвайки чиста вулканична енергия.

Букеле написа, че са били добити 0.00483976 биткойна, които към времето на публикацията струваха около 230 долара. Биткойнът поскъпна с близо 10% вчера до около 47 485 долара.

Много от коментиращите в Twitter отбелязаха този важен момент. Използването на възбновяема геотермална енергия от вулкани намалява въглеродния отпечатък на процеса. За добива на биткойни в световен мащаб обикновено се консумира повече електроенергия за година, отколкото страна като Филипините потребява, според индекс, изготвян от Кеймбриджкия университет.

"Все още тестваме и инсталираме, но това офицално е първият биткойн, добит с вулканична енергия," обяви президентът.

Биткойн експериментът на Ел Салвадор претърпя провал в първия си денДенят, в който Ел Салвадор обяви, че приема биткойн за национална валута, не премина гладко за латиноамериканската държава

Букеле информира през юни, че ще помоли държавната електрическа компания LaGeo SA de CV, която използва геотермална енергия, да изготви план за добива на биткойни със 100% чиста енергия от вулкани, припомня Insider.

От началото на септември биткойнът е официално средство за разплащане в Ел Салвадор, след като страната закупи 400 биткойна.