Украйна се превърна в петата държава, която в последните пет седмици прие правила за пазара на криптовалути, което е признак, че правителствата по света осъзнават, че биткойнът не е нещо преходно.

С почти пълно мнозинство украинският парламент прие закон, който легализира и регулира търговията с криптовалути.

Проектозаконът беше задействан през 2020 г., а сега отива на бюрото на президента на страната Володимир Зеленски, информира CNBC.

Досега криптовалутите в Украйна съществуваха в една законна сива зона.

Украинците имаха право да купуват и продават виртуални валути, но компаниите и борсите, които се занимават с криптовалути, често бяха следени отблизо от властите.

Според Kyiv Post, властите са имали склонност да действат заядливо, когато става въпрос за виртуални пари, считайки ги за “измама,” нахлувайки в занимаващи се с криптовалути и “често конфискувайки скъпо оборудване без никакво основание.”

През август Службите за сигурност на Украйна блокираха мрежа, която определят като “тайни борси за криптовалути” в столицата Киев. Според службите тези борси способствали за прането на пари и осигуряването на анонимност на трансакциите.

В новото законодателство е предвидена известна защита от измама за притежателите на биткойни и други криптовалути, а парламентът за първи път дефинира основната терминология в света на криптовалутите. Ако законът бъде подписан от президента, виртуалните активи и дигиталните портфейли са термини, които ще влязат в украинското законодателство.

За разлика от Ел Салвадор, която тази седмица прие биткойна като официално средство за разплащане, законодателните промени в Украйна не предвиждат подобно нещо и дори не приравняват криптовалутата с украинската гривна.

Взетото от парламента решение обаче е част от едни по-общи усилия от страна на Киев за възприемането на биткойна.

През 2022 г. страната планира да отвори пазара на криптовалути за компании и инвеститори, според Kyiv Post.

Украйна се присъединява към дълъг списък от страни, които включват биткойна в своето законодателство.

Тази седмица Ел Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойна като официално средство за разплащане и в същото време притежава биткойни. Президентът Найиб Букеле на практика обвърза политическата си съдба с изхода на този национален експеримент.

Преди две седмици Куба прие закон, който признава и регулира криптовалутите.

Миналия месец САЩ предложи правила, свързани с “брокерите” на криптовалути в своя инфраструктурен план на стойност 1 трлн. долара, а според нов германски закон фондове, които преди това нямаха право да инвестират в криптовалути, вече могат да насочват до 20% от средствата си във виртуални валути, като биткойна.

Панама изглежда също е наред за промени, като страната има готов проектозакон за криптовалутите.