Денят, в който Ел Салвадор обяви, че приема биткойн за национална валута, не премина гладко за латиноамериканската държава.

Цената на криптовалутата се срина рязко, технологични проблеми съпътстваха началото на официалната ѝ циркулация, а в допълнение към това по улиците имаше протести на опозиционно настроени граждани, съобщава Ройтерс.

Смелият финансов експеримент на Ел Салвадор засега не се оказва особено успешен, макар че от началото му са изминали само 24 часа.

Снощи президентът на страната Наиб Букеле се оплака, че приложението за разплащания с биткойни в страната не е достъпно в платформите на Apple и Huawei. В своя профил в Twitter той призова онлайн магазините да ускорят процеса по одобрение на дигиталния портфейл Chivo и по-късно през деня той се появи в онлайн магазина на Huawei.

Самото приложение обаче не успя да се справи с огромния наплив от нови потребители и се наложи правителството временно да го спре, за да свърже повече сървъри в мрежата за поддръжката му.

В следобедните часове на вчерашния ден обаче приложението вече беше достъпно почти във всички платформи, а Букеле публикува серия от видеа, на които се вижда как хората плащат с него в магазините и заведенията в страната.

Президентът на Ел Салвадор обеща безплатен бонус от 30 долара под формата на биткойн за всеки, който се регистрира в приложението. По думите му страната може да спести по 400 милиона долара годишно от такси и комисиони, ако разплащанията преминат от банките към криптовалутите.

Освен това, той смята, че по този начин ще бъде осигурен достъп до финансови услуги за хората, които до момента не са разполагали с такъв.

В страната са инсталирани и банкомати, чрез които всеки може да прехвърли биткойните си в щатски долари без комисиона.

Някои от гражданите на Ел Салвадор обаче са настроени скептично към приемането на биткойн за официално платежно средство. Над 1000 души излязоха на протест в столицата Сан Салвадор и запалиха автомобилни гуми в знак на несъгласие с финансовия експеримент на Букеле.

Почти половината от населението на латиноамериканската държава няма достъп до интернет, което може да се окаже сериозна пречка пред масовото разпространение на крипторазплащанията.

Съществуват и опасения, че трансакциите с дигиталните валути ще увеличат незаконните сделки и ще доведат до финансова нестабилност.

Опасенията на скептиците до голяма степен се материализираха вчера, след резкия срив в цената на биткойна. Преди да бъде обявен за официална валута в Ел Салвадор, правителството на страната е закупило биткойни на стойност 20 милиона долара, съобщи Наиб Букеле.

Това оказа известна подкрепа на дигиталната валута, която достигна нива от над 52 600 долара за брой, но след това отчете рязко понижение до под 46 000 долара за брой.

Букеле управлява Ел Салвадор само от две години, но за този период от време успя да овладее голяма част от лостовете на властта. В началото той придоби популярност с обещанието си да спре корупцията, но наскоро той и някои от най-близките му сътрудници бяха вкарани в черния списък на САЩ именно заради подозрения в корупционни схеми.

Миналата седмица Върховният съд в Ел Салдавор постанови, че Букеле ще има право на втори президентски мандат, въпреки че подобно нещо по принцип се забранява от конституцията на страната.

Анализаторите се опасяват, че масовото разпространение на биткойн трансакциите ще увеличи корупционните практики и прането на пари.

След обявяването на биткойна за официална валута в страната кредитната агенция Moddy's понижи рейтинга ѝ, а доларовите ѝ облигации се сринаха на дълговите пазари.

Световната банка пък обяви, че не може да помогне на страната с въвеждането на дигиталната валута, имайки предвид "проблемите с нейния екологичен отпечатък и позрачността".