Китайски потребители на TikTok са решили да вземат нещата в свои ръце и да проучват дали затъналият в задължения строителен гигант China Evergrande Group възобновява строителството на свои обекти или не.

Във видеа, пуснати в китайската версия на TikTok - Douyin, няколко създатели на съдържание посещават строителни обекти от различни проекти на Evergrande с дронове и друга снимачна техника, пише Insider.

Evergrande в момента е най-задлъжнялата компания в света със задължения на стойност над 300 млрд. долара. Регионалните и международните пазари бяха обезпокоени, след като компанията пропусна плащания по своите облигации, а това доведе до криза в нейните подразделенията за строителство и управление на богатството. Друго последствие бе спирането на работата на повечето от 800-те строителни проекта на Evergrande през лятото.

Във видео, публикувано на 4 октомври, потребител на TikTok на име „Mr. Lu“ описва посещението си на строителен обект на Evergrande в град Шънян в североизточен Китай.

"Можете да видите, че тук е затворено, а всички общежития на работниците са празни," казва Лу по време на разходката си из обекта.

Снимка: douyin.com

Лу след това пуска дрон, за да провери дали се строи и обяснява, че дронът е обиколил целия обект и никъде не се работи.

В друго видео, публикувано на 5 октомври, Лу документира посещението си на друг строителен обект в Шънян.

"Не се чува звук от строителство и няма никакво движение. Изглежда, че и на този обект нищо не се случва," обяснява той.

Друг профил с потребителско име Heng Da Fu Gong Le Ma пуска видеа от посещения на различни строителни обекти в град Лишуй в южната част на Китай където изглежда също не се строи.

Снимка: douyin.com

Някои потребители на TikTok обаче намират окуражаващи признаци, че на места строителството се възобновява. Xi Yang Shuo Fang пуска на 25 септември видео, в което посещава обект на Evergrande Луоян, където дори интервюира двама служители на Evergrande, които казват, че се извършват строителни работи, но с много по-малко работници.

Xi An Yi Yang Fang Chan посещава строителен обект в град Сиан, провинция Шънси, където заснема работещ кран и работници.

От Evergrande обявиха миналата седмица, че са възобновили работата по 46 имотни проекта в градове из цял Китай.