Американската космическа агенция НАСА избра 18 компании, които ще разработват космически храни за астронавтите при бъдещите пилотирани мисии до Марс и други планети. Сред предложенията има 3D-принтирани пържоли, протеин от насекоми, гъбички и водорасли, пише електронното издание UPI.

Програмата Deep Space Food Challenge на НАСА ще финансира разработката на храните от бъдещето. Всеки от избраните финалисти ще получи по 25 000 долара, за да продължи изследванията за най-подходящите хранителни продукти в открития космос.

В журито на конкурса влизат 10 служители на космическата агенция, които имат опит както в производството на храни, така и в космическите полети. Те ще оценяват участниците, които вече са над 100.

Сред тях има и утвърдени имена като израелската Aleph Farms, която през февруари тази година успя да създаде синтетичен вариант на телешка пържола. В борда на директорите на компанията присъстват знаменитости като актьора Леонардо ди Каприо и бившия астронавт Карън Найбърг.

Според журито повечето от идеите, представени в конкурса, не са напълно революционни, но повечето от тях разширяват значително границите на това, което би могло да се отглежда и консумира в космоса.

Базираният в щата Северна Каролина стартъп Cosmic Eats, например, разработва храни, произведени от гъби, водорасли и растения. Beehex от Кълъмбъс, Охайо пък участват с проект за дехидратиране и херметическо опаковане на храни, така че те да могат да запазят хранителните и вкусовите си качества в продължение на поне пет години.

Победителите от тазгодишния конкурс ще преминат в следващия кръг, където техните продукти ще трябва да преминат през още по-сериозни тестове. От НАСА ще искат да видят практическо приложение в кухнята, реална дегустация на храните и дори тестове на реалната им употреба в орбита.