Всеки човек има моменти, в които жадува за нещо сладко.

Няма нищо лошо в това, но ако се прекали, скоро резултатът може да се прояви под формата на някой килограм в повече.

Но не и ако изберете правилните сладки закуски. Ето предложения за такива:

Свеж плод

Той е пълен с витамини и минерали, които подпомагат функционирането на тялото. Изберете сезонните. Плодът ще има по-добър вкус и повече хранителни вещества, тъй като не е обработен или консервиран. Замразените плодове също са опция.

Тъмен шоколад

Парченце 86% тъмен шоколад съдържа само два грама захар. Но не се притеснявайте - вкусът е достатъчно богат и интензивен, за да задоволи желанието за сладко. Черният шоколад също е богат на растителни химикали, наречени флаваноли, които защитават сърцето.

Ябълков чипс

Естествените съединения в ябълките могат да ви предпазят от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Направете свой хрупкав ябълков чипс, като нарежете ябълка на тънко и изпечете на слаба фурна.

Зърнена закуска

Това е чудесна закуска по всяко време на деня. Комбинирайте с нискомаслено мляко или неподсладено растително мляко. Просто не забравяйте да изберете 100% пълнозърнести ядки, с не повече от 6 грама захар на порция.

Натурално кисело мляко

Някои ароматизирани кисели млека съдържат повече добавена захар от количеството, което трябва да изядете за един ден. Затова добавете канела в ¾ чаша обикновено нискомаслено кисело мляко. Ще си набавите калций за здравето на костите, както и протеини, които ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго.

Смути

Повечето плодови смутита са пълни със захар и натрий. Затова направете ваше собствено – смесете чаша обезмаслено мляко или неподсладено мляко на растителна основа, 1 чаша пресни или замразени плодове и малко обезмаслено обикновено кисело мляко в блендер за 30 секунди.

Фурми

Те имат много естествена захар, но и са пълни с фибри, витамин В6 и минерали, като калий и манган.

Овесена каша

Нуждаете се от сладка закуска, която да ви зареди между храненията? Опитайте овесена каша. Пригответе 1 порция с обезмаслено или растително мляко, а след това добавете 1 супена лъжица кленов сироп.

Сладки картофи

Този естествено сладък зеленчук е пълен с витамини А, В6 и С, заедно с растителни химикали, които помагат за опазването на вашето здраве. Изпечете или пригответе сладък картоф в микровълнова фурна и гарнирайте с обезмаслено ванилово кисело мляко и струйка кленов сироп.

Или направете чипс от сладък картоф: нарежете картофа на тънко и го намажете леко със зехтин. Печете на 170 градуса за 15 минути, докато стане хрупкав, след което поръсете с канела, индийско орехче и джинджифил.