Току-що завършихте страхотна тренировка - чудесна работа.

Но самите упражнения не са единственото нещо, което има значение.

Това, което правите след това, е ключът към доброто възстановяване и мускулен растеж.

Ето няколко грешки, които често хората допускат след тренировка и така провалят усилията си.

Забравяте да се хидратирате

Повечето хора са хронично дехидратирани. Уверете се, че винаги пиете достатъчно вода. Колко? Приблизително 30-35 мл на кг телесно тегло на ден, плюс допълнителни 500-1000 мл за всеки час упражнения.

Това е особено важно, ако се потите много! Бъдете хидратирани преди, по време и особено след тренировка, за да помогнете за възстановяването.

Не се храните след тренировка

И вие ли сте от хората, които не могат да ядат след тренировка? Или се опитвате да намалите калориите, за да отслабнете? Без значение каква е причината, това е голяма грешка. Вашите енергийни запаси са изчерпани; тялото ви се нуждае от гориво за изграждане на мускули и възстановяване.

Опитайте се да хапнете поне малка закуска около 30 минути след тренировката. Най-добрият вариант е комбинация от протеини и въглехидрати.

Ядете много след тренировка

Прибирате се у дома след тренировка и искате да изядете всичко, което видите. Този навик може да провали стратегията ви за отслабване. Гладуването по време на тренировки често означава, че не се храните правилно. Завършването на тренировки без чувство на глад ще намали шансовете за преяждане след това.

Забравяте да се разтегнете

Както загрявката, така и разтягането са част от вашата тренировка. Мускулите ви ще реагират много по-добре, когато ги третирате добре и отделите време за разтягане след тренировка.

Не почиствайте и не подреждате тежестите

Почистете мястото на тренировка, независимо дали сте у дома или във фитнеса. Препъването на тежести у дома не е забавно, така че не забравяйте да подредите. Във фитнес залата дезинфекцирайте оборудването и се уверете, че сте върнали тежестите си там, където сте ги намерили.

Мързелувате през останалата част от деня

Направете движението част от вашия начин на живот, дори ако сте тренирали. Качете се по стълбите, ставайте от бюрото си на всеки час, за да вземете чаша вода, направете почивка за активна почивка вместо да седите и станете, за да говорите с колега, вместо просто да им изпращате имейли или да им изпращате съобщения.

Забравяте да перете спортните си дрехи

Може да бъде изкушаващо да съблечете потни спортни дрехи възможно най-бързо, но е важно да ги изперете веднага, за да избегнете проникването на бактерии в тях, което е причина да миришат.