Азиатските акции започнаха седмицата стабилно преди очакваните редица корпоративни отчети, докато доларът се търгуваше близо до октомврийските си дъна, след като три поредни седмици на благоприятни нагласи към риска на пазарите навредиха на валутите убежища.

HSBC и Facebook ще публикуват тримесечните си финансови отчети днес.

По-късно през седмицата ще дойде и редът на щатските технологични гиганти Microsoft, Apple и Alphabet, както и на европейските финансови компании Deutsche Bank и Lloyds, китайската Construction Bank и японската Nomura.

"Отчетите ще играят основна роля тази седмица," казва пред Ройтерс Крис Уестън от Pepperstone в Мелбърн.

Резултатите ще бъдат следени отблизо след силния старт на отчетния сезон в САЩ за много компании, най-вече във финансовата сфера, които помогнаха на индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 да докоснат рекордно високи нива през миналата седмица.

Технологичният Nasdaq се понижи в петък, след като тримесечните резултати на Snap и Intel Corp разочароваха.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI също бележи ръст в последните три седмици, които - ако успее да задържи през тази седмица, ще му позволят да запише най-добрия си месец за 2021 г.

Днес индексът се търгува без промяна, като основният индекс в Австралия бележи повишение от 0.5%, а южнокорейският KOSPI отчита спад от 0.6%.

Японският Nikkei губи 1%, а фючърсите на щатския S&P 500 отчитат понижение от 0.18%.

Азиатските акции до голяма степен изостават от ръста на тези в САЩ и Европа, което се дължи основно на регулаторните мерки и на опасенията от забавянето на икономически растеж в Китай.

Най-новото притеснение за някои инвеститори е изявлението на китайския парламент през уикенда, че ще въведе пилотно имотен данък в някои региони.

Анализатори от Citi обобщиха изявлението, като "по-ранен от очакваното пробен период, но закъсняло въвеждане на данък на национално ниво, без разрушително въздействие."

Благоприятните нагласи към риска, които подкрепят акциите, се отразиха на валутите убежища, както и повишаващите се цени на енергийните продукти, които подкрепиха валути, като австралийският долар и канадският долар.

Инвестиция в облигации или фонд? Амунди предлага най-доброто от двата святаBuy And Watch High Income Bond11/2025 на управляващото дружество Амунди Асет Мениджмънт е специално разработен за консервативни клиенти, които биха искали да инвестират на финансовите пазари във фондове с предварително определен хоризонт и очаквана доходност

Доларовият индекс за последно беше на ниво от 93.667, движейки се близо до дъното си за месеца при 93.455, което беше достигнато миналата седмица, и доста далеч от 12-месечния връх, достигнат в средата на месеца.

Анализатори от CBA обаче твърдят, че е по-вероятно доларът да поскъпва, отколкото да пада оттук нататък.

Пазарите все още се опитват да се позиционират за очакваното ограничаване на стимулите в САЩ тази година и за вероятността от повишение на лихвите в края на 2022 г.

С наближаването на ограничаването на стимулите доходността по щатските държавни облигации нараства, а доходността по 10-годишните книжа се повиши до петмесечен връх от 1.7064% миналата седмица. В азиатската сесия днес за последно беше на ниво от 1.6465%.

Цените на петрола остават на високи нива, но малко под достигнатите наскоро многомесечни върхове. Брентът поскъпва с 0.13% до 85.65 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол (WTI) нарасна с 0.38% до 84.08 долара за барел.

Спот цената на златото нарасна с 0.06% до 1 793.4 долара за тройунция, след като в последните две седмици бележеше повишения вследствие на опасенията относно инфлацията.

Биткойнът за последно се търгуваше на цена от 61 080 долара за барел след една бурна седмица, в която постави нов рекорд от 67 016 долара.