Експертът по лични финанси и мултимилионер Кевин О‘Лиъри е зает човек.

От участия в телевизионни предавания, като Shark Tank по ABC и Money Court по CNBC, до длъжността му на председател на борсово търгуваните фондове O’Shares, програмата на 67-годишния О‘Лиъри е доста натоварена.

В резултат на това на О‘Лиъри му се е налагало да се бори с бърнаут през цялата си кариера.

“Способността ви да вземате решения се забавя. Мисленето ви се замъглява. Наистина малки неща отвличат вниманието ви и не можете да се концентрирате върху нищо,” казва той пред CNBC.

О‘Лиъри обаче се е научил да се грижи за разума си и сега предприема три основни стъпки, за да избягва бърнаут.

1. Създайте си практика да спортувате

Полагането на грижи за тялото е първата стъпка за избягване на бърнаут, казва О‘Лиъри. Той препоръчва някаква форма на движение минимум по половин час на ден.

“Изберете си каквото и да е — разходка навън, каране на велосипед, бягане на пътека,” казва той. “Някаква форма на разсейване, за да се откъснете от работата. Вашето тяло иска да спортува и трябва да го прави, а това трябва да е нещо, което правите редовно.”

О‘Лъири се качва на кростренажор и на велоергометър всяка сутрин, след като стане в 5:30 часа. Той тренира по малко над 30 минути и използва това време, за да чете новини и да наваксва с имейлите.

2. Хранете се здравословно

Освен редовното спортуване, О‘Лиъри казва, че е важно да се храним здравословно и да избягваме вредните храни. Когато сте претоварени или стресирани, е изкушаващо да прибегнете до нездравословни храни, за да се справите със ситуацията.

“Склонността на човек да яде боклуци, когато работи по 18-20 часа на ден, е много голяма,” казва той. “Ако искате да се представяте на възможно най-високо ниво и да не стигате до бърнаут, храната е най-важният фактор.”

3. Почивайте

Третият ключ на О‘Лиъри към продуктивността и избягването на бърнаут е да си позволяваме да бъдем напълно непродуктивни. Всеки ден той си отделя по 30 минути, за да прави нещо, което няма нищо общо с работата му.

“Свирете на китара, рисувайте, слушайте нещо, което ви харесва,” казва той. “Правете нещо напълно различно.”

Тези умствени почивки, за да правите нещо, на което се наслаждавате, ви позволяват да презаредите и да се върнете към работата си с повече енергия, казва О‘Лиъри.