Пилотната програма за четиридневна работна седмица в Исландия е преминала с "огромен успех" и е довела до намаляването на работното време на много служители, твърдят изследователи.

Пробният период на четиридневната работна седмица, при който служителите са получавали същото заплащане за по-кратко работно време, е продължил между 2015 и 2019 г.

Продуктивността на служителите останала същата или се повишила, казват изследователи.

В момента в редица други страни се изпробват четиридневната работа седмица, в това число Испания и Unilever в Нова Зеландия.

В Исландия този нов подход към работния процес беше тестван от общината на Рейкявик и правителството, като в крайна сметка в тестовете бяха включени над 2 500 служители, които съставляват около 1% от работещото население на страната.

Много от тях преминават от 40-часова на 35 или 36-часова седмица, казват изследователи от британския мозъчен тръст Autonomy и от Асоциацията за устойчива демокрация в Исландия.

Проведените тестове водят до това, че трудовите синдикати предоговарят моделите на работа и сега 86% от работната сила на Исландия или са преминали към по-кратко работно време със същото заплащане, или ще получат правото да го направят, пише BBC.

Служителите са заявили, че не се чувстват толкова стресирани и изложени на риск от бърнаут и че здравословното им състояние и балансът между работата и личния живот са се подобрили.

"Това проучване показва, че най-мащабният пробен период на по-късата работна седмица в света в публичния сектор представлява огромен успех по всички показатели“, казва Уил Стронг, директор в Autonomy: "Той показва, че публичният сектор е готов за това да бъде пионер по отношение на намалената работна седмица, а другите правителства могат да научат някои уроци."

В Испания в момента тече пилотна програма за четиридневна работна седмица, отчасти заради предизвикателствата, свързани с коронавируса.

Подразделението на Unilever в Нова Зеландия също предоставя на служителите пробно възможността да намалят работното си време с 20%, без това да се отрази на заплащането им.

През май резултатите от доклад, поръчан от организацията 4 Day Week и изготвен от Platform London, показаха, че по-краткото работно време за служителите може да намали въглеродния отпечатък на Лондон.