Най-старата известна оцеляла астрономическа карта, откривана някога - карта на звездите, която датира отпреди повече от 3600 години, ще бъде изложена в Британския музей в Лондон през 2022 г.

Небесният диск на Небра е открит в Германия през 1999 г. и се счита за най-старото известно оцеляло изображение на космоса, откривано някога, посочва T+L.

Историците смятат, че дискът датира от около 1600 г. пр.н.е. 30-сантиметровият бронзов диск има синьо-зелена патина и е украсен със златни инкрустирани символи, за които се смята, че представляват слънцето, луната и звездите.

Той ще бъде включен в изложбата "Светът на Стоунхендж" на Британския музей, която ще бъде открита през февруари 2022 г. Това е първият път, в който дискът пътува извън Германия от 15 години.

Изложбата ще покаже стотици артефакти от цяла Великобритания и Европа. Експозицията включва и рядка слънчева висулка на 3000 години, която, според музея, е едно от най-значимите парчета злато от бронзовата епоха, намирано някога във Великобритания.

„Небесният диск на Небра и слънчевата висулка са два от най-забележителните оцелели предмети в Европа от бронзовата епоха“, каза Нийл Уилкин, куратор на изложбата, пред Асошиейтед прес.

Последният гражданин на СССР, който беше изоставен в КосмосаКогато Съветският съюз се разпада на 15 отделни държави през 1991 г., Сергей Крикальов е информиран, че не може да се прибере у дома, защото страната, която му е обещала да го прибере, вече не съществува

Изложбата ще продължи от 17 февруари до 17 юли 2022 г.

В списъка на Британския музей за 2022 г. са изложби, посветени на историята на женската сила, йероглифите на Египет и работата на японския художник от 19 век Кацушика Хокусай.