На Северна Корея й се налага да действа иновативно, за да се справя с икономическите проблеми и недостига на храна - от печатането на купони, като заместител на парите, до отглеждането на декоративни черни лебеди за храна, информира Ройтерс.

С наближаването на края на реколтата международни наблюдатели твърдят, че положението с храните и икономиката на Северна Корея е опасно и че има признаци, че страната увеличава търговията си и получава по-големи хуманитарни помощи през Китай.

Разузнавателната агенция на Южна Корея информира по време на закрита парламентарна сесия тази седмица, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е издал заповед всяко зрънце ориз да бъде подсигурено и всичко усилия да бъдат насочени към селското стопанство, твърдят депутати, присъствали на брифинга.

Според агенцията реколтата в страната може би е по-добра от миналогодишната заради по-хубавото време, а Северна Корея предприема стъпки за отварянето на границата си с Китай и Русия в идните месеци.

Северна Корея отдавна страда от продоволствена несигурност, като наблюдатели твърдят, че лошото управление на икономиката е изострено допълнително от международните санкции заради ядрените оръжия и от природните бедствия, а сега и от пандемията от COVID-19, която предизвика безпрецедентни блокади на границите.

Северна Корея е застрашена от глад, призна Ким Чен УнМиналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика


Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните е "напрегната" и се извини за жертвите, които гражданите трябва да правят, за да бъде предотвратено избухване на заразата от коронавирус.

Той обаче твърди, че състоянието на икономиката се е подобрило тази година, а Северна Корея опроверга доклад на ООН от този месец, в който се казва, че хиляди от най-уязвимите жители на страната са изложени на риска от глад.

В Северна Корея няма официално обявен нито един случай на коронавирус. Агенции на ООН обявиха, че Северна Корея наскоро е започнала да допуска доставки на помощи, а данни от Китай сочат леко увеличение на търговията.

Според различни медии, които се позоваван на неназовани източници в Северна Корея, централната банка на страната печата купони, които са на стойност около 1 долар, заради недостига на банкноти севернокорейски вонове.

Японският уебсайт Rimjin-gang, чийто ръководители са бегълци от Северна Корея, информира, че купоните са в обращение поне от август, отчасти защото хартията и мастилото за официалните банкноти вече не идват от Китай.

От Ройтерс не са успели да потвърдят отделно използването на купони.

Тази седмица държавните медии в Северна Корея промотираха месото от черни лебеди като ценен хранителен източник и заявиха, че новоразработеното им развъждане в промишлен мащаб ще подобри живота на хората.

"Месото от черни лебеди е вкусно и има лечебна стойност," информира изданието на управляващата партия Rodong Sinmun.

Проучванията за отглеждането на декоративните лебеди за храна започват в началото на 2019 г., а властите са инструктирали училища, заводи и компании да отглеждат растителни култури, риба и други животни с цел засилването на самодостатъчността, информира NK News.