24-годишен мъж, облечен като Жокера от комиксите за Батман, е нападнал пътници в токийското метро в неделя вечерта.

Общо 17 души са били ранени, докато отивали на различни празненства за Хелоуин в града.

Свидетели твърдят, че запозодреният разлял течност в метрото и я запалил.

В социалните медии се появиха видеа на хора, които бягат от огъня през вагоните и излизат от прозорците.

"Мислех, че е някаква шега за Хелоуин," казва пред вестник Yomiuri един от свидетелите. "След това видях мъж, който бавно размахва дълъг нож."


Нападението е станало около 20:00 часа местно време в западните предградия на Токио. Свидетели казват, че заподозреният е носел ярък костюм в лилав и зелен цвят.

Мъжът е бил арестуван на местопрестъплението, информират местни медии.

Той заявил пред полицията, че обожава героя на Жокера в комиксите за Батман, предава новинарската агенция Kyodo.

Жокерът е суперзлодей от комиксите и изконният враг на Батман. В популярния филм от 2019 г. „Жокера“ с участието на Хоакин Финикс имаше сцена, в която той напада няколко души във влак, след като те го тормозят. Това е ключова сцена, която отбелязва началото на трансформацията на героя в Жокера, припомня BBC.

Местни медии информират, че заловеният мъж е заявил пред полицията, че иска да убива хора, за да бъде осъден на смърт.

Трима от пострадалите в метрото са със сериозни наранявания, а възрастен мъж е в безсъзнание, след като е бил намушкан с нож.

Шунсуке Кимура, който заснема едно от видеата, казва пред националната телевизия NHK, че сцената е била "ужасяваща". "Вратите на мотрисата бяха затворени, а ние нямахме представа какво се случва и излизахме през прозорците," казва той.

Насилствените престъпления са рядкост в Япония, но в последните години в страната имаше редица нападения с нож на обществени места.