Спорното използване на песен на осъдения за педофилия Гари Глитър във филма „Жокера“ предизвика вълна от критики, като мнозина се притесняват, че опозореният бивш глем рок музикант ще получи финансова изгода от това.

Филмът, който излезе по кината в петък, счупи рекордите по продажба на билети през уикендаq като Warner Bros. генерира 93.5 млн. долара само в САЩ.

Това бешe и най-касовият дебют в историята на киното на филм, който излиза през октомври.

“Жокера” също така генерира 140.5 млн. долара приходи в международен мащаб, което е повишило общите продажби до 234 млн. долара, обявиха от Warner Bros.

Въпреки тези успехи, студиото предизвика скандал заради това, че в дълга сцена от филма е използван хитът на Глитър от 1972 г. Rock and Roll Part 2, пише CNBC.

Песента тече приблизително две минути, докато Хоакин Финикс, който се превъплащава в ролята на Жокера, танцува по стълбите пред апартамента му в Готъм сити.

Глитър, чието истински име е Пол Гад, се очаква да получи еднократна сума заради това, че е позволил записът да бъде използван във филма.

Смята се също така, че той ще получава след това и допълнителни възнаграждения като автор на музиката, в зависимост от успеха на филма в кината, от продажбите на DVD-та и продажбите на саундтрака.

75-годишният Глитър беше осъден през 2015 г. на 16 години затвор по обвинения в опит за изнасилване, непристойно нападение и за секс с момиче на възраст под 13 г.

Всичките му престъпления са извършени през 70-те и 80-те години на миналия век. Той влезе за първи път в затвора през 1999 г., след като призна, че притежава снимки с тормоз на деца.