Печалбата на саудитския петролен гигант Saudi Aramco бележи ръст от 158% през третото тримесечие на 2021 година, показват отчетите на компанията. Положителният финансов резултат на най-голямата петролна компания в света достига 30.4 милиарда щатски долара на фона на нарастващото глобално търсене на петрол и постепенното възстановяване на световната икономика след щетите, нанесени от пандемията от COVID-19.

Резултатите са по-силни от предварителните прогнози на пазарните анализатори, които очакваха печалбата на Aramco да е около 29 милиарда долара.

От компанията заявяват, че ръстът на печалбата се дължи както на по-високите цени на петролните продукти, така и на увеличението в обема на продажбите.

През последните седмици цената на "черното злато" достигна нива от близо 85 долара за барел - най-високите от 2014 година насам. Природният газ пък поскъпна със 130% от началото на годината.

Това означава, че ефектът от по-високите цени ще продължи да оказва влияние върху резултатите на Saudi Aramco и през последното тримесечие на годината, смятат анализаторите, цитирани от CNBC.

Компанията обяви, че ще разпредели дивидент от 18.8 милиарда долара през четвъртото тримесечие. Това е възможно благодарение на силния ръст на паричните потоци с 28.7 милиарда долара през третото тримесечие. За сравнение, за същия период на 2020 година, те бяха в размер на 12.4 милиарда долара.

В същото време растат и капиталовите разходи на саудитския петролен гигант, който заяви намеренията си да "инвестира активно в бъдещето". Те достигат 7.6 милиарда долара за изминалото тримесечие, което представлява ръст от 19% на годишна база.

За цялата 2021 година се очаква инвестициите на компанията да са в размер на 35 милиарда долара.

По-екологични ли са електромобилите? Да, но е малко сложно... С нарастването на популярността на електромобилите, дебатът за това дали те са достатъчно екологични все по-често излиза на преден план


"Повечето хора ще се съгласят, че климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства за човечеството. Нуждаем се от енергиен преход, но без да подценяваме факта, че петролните продукти са един от основните елементи на съвременния живот", заяви президентът на Saudi Aramco Ясир Ал-Румаян.

Компанията планира да постигне пълна въглеродна неутралност до 2050 година. В същото време тя очаква петролните добиви да се увеличат до 13 милиона барела дневно през 2037 година.

"Осъзнаваме, че имаме още много път до постигането на тази цел и той няма да е лек", каза още Ал-Румаян.

Засега компанията не е публикувала детайли за това как смята да ограничи въглеродния си отпечатък, припомня CNBC.