Хората с антитела ще получават зелени сертификати.

Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък.

Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата, уточнява Нова телевизия. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, каза Кацаров.

„Целта ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени. Не просто преболедували, а хора, които са преболедували и протектирани. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 на BAU на ml", каза Радка Аргирова.

Антителата срещу COVID-19 - видове, специфики и кои ни пазят от заразаНе е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела.

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела", обясни тя.

На брифинга стана ясно и че няма да се въвежда изискване членовете на СИК да са със зелени сертификати. Няма да има и задължително тестване.

От МЗ са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се тестват на собствена воля.