Майки в американския щат Калифорния са решили да продължат да кърмят по-дълго от официалните препоръки с надеждата да предадат антитела срещу COVID-19 чрез кърмата, информира Los Angeles Times.

Докато ваксина срещу COVID-19 не бъде одобрена за всички деца, тези майки смятат, че непрекият имунитет е следващият най-добър начин да защитят своите малки.

Много от тези родители вече са били защитници на кърменето преди пандемията, пише изданието, а сега, след появата на обещаващи проучвания за антителата в кърмата, са засилили позицията си по въпроса.

Някои родители казват пред Los Angeles Times, че слагат кърма в закуската на по-големите си деца. Откакто се е ваксинирала и е родила второ дете, Мелиса Пенел казва, че слага кърма в зърнената закуска и смутитата на своето двегодишно дете.

В проучване, публикувано наскоро в Pediatrics, се посочва, че ваксинирани майки, които са продължили да кърмят в срок от две години или повече, са имали "значително по-висока" концентрация на COVID-19 антитела от тези с по-кратки периоди на кърмене. Официалната препоръка за продължителността на кърмене в САЩ е между шест месеца и една година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

От CDC призоваха всички бременни да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като при тях има по-голям риск от усложнения заради бременността, пише Insider.

На този етап са необходими повече изследвания, за да се установи колко дълго антителата срещу COVID-19 могат да се задържат в кърмата, но авторите на доклада призовават за по-голяма подкрепа и образование относно дългите периоди на кърмене по време на пандемия.