Турист е изправен пред три федерални обвинения, след като властите в Аляска го обвиняват, че е излъгал спасителите, за да евакуират групата му за катерене с хеликоптер от връх Денали.

Местните власти подават жалби срещу радиолога д-р Джейсън Ланс от Юта на 9 ноември след инцидент през май, когато той вика два спасителни хеликоптера от 6193-метровата планина, известна още като Маккинли.

По време на изкачването на 25 май Ланс се обажда по радиото за спасяване с хеликоптер - за колега алпинист, който пада и се нуждае от спешна помощ заради критични наранявания.

Но след това Ланс прави две нови обаждания – първият казва, че му липсва подходящо оборудване за безопасно спускане (за което му е отказана помощ), а във второто твърди, че други двама катерачи от групата му имат „признаци на ранна хипотермия“, след което са спасени с хеликоптер.

Това твърдение по-късно бе опровергано от въпросните алпинисти, които казват на спасителите, че са добре.

В обвиненията властите в Аляска посочват, че Ланс казал на двамата катерачи „ние сме платили таксата си“, така че службата за паркове трябва да ги спаси.

Всички алпинисти, изкачващи Денали трябва да платят разрешително на цена от 375 долара, припомня The Independent.

Ланс е изправен и пред обвинения за първоначален отказ да предаде сателитно устройство, което съдържа съобщения от него.

Спасителите казват, че Ланс е видян да изтрива съобщения от устройството, преди да бъде помолен да го предаде, като отказва два пъти, преди да се съгласи.

Ясно е какво представлява и какво не представлява спешна ситуация, която изисква въздушна помощ, съобщават от спасителните служби.

Най-трудните за покоряване планински върхове в светаИзключително ниски температури, смъртоносен вятър, постоянна жажда за въздух, терени, предизвикващи ужас

„Безопасността на спасителите винаги ще бъде наш първи приоритет, а времето или липсата на ресурси често ни пречат да се притечем на помощ. Политиката ни е да се реагира само на непосредствени заплахи за живота, крайниците или зрението“, гласят насоките на спасителния екип.

Ланс обаче оспорва твърденията на спасителите пред Daily Beast, като нарича твърденията „неоснователни“, а информацията „неточна“.

Лансказва пред местните медии в Аляска, че не може да коментира, като пише в имейл: „Колкото и да искам да обсъдя жалбата, ме посъветваха да не го правя“.