Сателитите CubeSat представляват малка, но мощна технология.

Те са с размерите приблизително на кутия за обувки и са изобретени от професор Боб Туигс през 1999 г. като образователен инструмент за студенти.

"Те не можеха да сложат много неща в тях, което беше реалното предизвикателство. В крайна сметка, това ги караше да се отказват да добавят допълнителни неща към дизайна," казва с насмешка Туигс.

Тъй като производството им е по-бързо и по-евтино от традиционните сателити, в момента стотици сателити CubeSat обикалят Земята, като те са дело на университети, стартъп компании и правителства, пише BBC.

Ето шест вълнуващи проекта, които се опитват да променят света:

1. Спиране на обезлесяването

Правителството на Норвегия си партнира със сателитната компания Planet в борбата с обезлесяването по света.

Planet разполага със съзвездие от около 180 сателита CubeSat, които постоянно правят снимки на Земята. Техните камери разполагат с такава резолюция, че изсичането на гори може да се засече от Космоса. "Правителството на Норвегия е платило за данни за проследяването на обезлесяването на 64 тропически държави," казва Уил Маршал, главен изпълнителен директор на Planet.

"Ще уведомим министерствата, отговарящи за горите в тези държави, къде има обезлесяване, а след това, в зависимост от това дали те ще се ангажират със спирането на този процес, Норвегия ще им предостави средства."

2. Проследяването на застрашени от изчезване животни

По-рано тази година екип студенти от Италия и Кения пусна сателита WildtrackCube-Simba. Този CubeSat ще следи птици и бозайници в Националния парк на Кения.

"Имали сме конфликти между хора и диви животни, например, когато слонове са нападали реколтата на фермери, нанасяли са имуществени щети и дори са убивали хора," казва Даниел Киари, студент по инженерни науки в Найроби.

"Затова искаме да помогнем за предотвратяването на това, като им предоставяме предварително информация за движението на животните, така че те да могат да ги отблъснат, преди да достигнат до селата."

Те планират да оборудват животните с предаватели на радио сигнали през следващата година, което се надяват да им помогне да следят много повече от техното местонахождение.

"В Кения имаме често срещан проблем с бракониери, който убиват слонове и носорози, заради техните бивни и рогове," казва Даниел. "Мислим, че тези устройства може да проследяват и сърдечния ритъм и да засичат дали едно животно е убито."

Този CubeSat е изпратен на тригодишна мисия. Животът на сателитите CubeSat обикновено продължава между 2 и 5 години, преди те да изгорят в атмосферата, в зависимост от това колко високо в орбита са изстреляни.

3. Разобличаване на случаи на съвременно робство

Сателитните образи на The Rights Lab в Нотингамския университет помагат за навлизането в потайния свят на принудителния труд. От The Rights Lab са използвали наскоро снимки от CubeSat, за да картографират импровизирани лагери за берачи на плодове от Бангладеш в Гърция.

"Можем да видим как тези неофициални селища се променят с времето," казва професор Дорийн Бойд, която ръководи проекта. Екипът работи с местна неправителствена организация, която е посетила лагерите, които са били открити с помощта на сателитни снимки.

Как човечеството планира да се справи с космическия боклук?Европа праща робот да чисти космоса от боклуци

4. Разчистването на космически отпадъци

Русия наскоро предизвика гнева на много държави, след като изстреля ракета към един от старите си шпионски сателити, изпращайки хиляди парчета отломки в ниската земна орбита.

Глобалните мрежи проследяват близо 30 000 отломки космически отпадъци, докато обикалят около земята - от излезли от употреба сателити до ракетни ускорители. Има обаче и прекалено много отломки, които са прекалено малки, за да бъдат проследявани, но са достатъчно големи, за да поставят под заплаха сателити или астронавти на борда на космически кораб.

Около разчистването на космическите отпадъци обаче има много въпроси. Благодарение на технологията обаче, учените са една стъпка по-близо до разрешаването на практическия въпрос как да бъдат улавяни предмети, които се движат с голяма скорост в Космоса. Те използват сателитите, за да имитират отпадъци при тестове в Космоса.

През 2018 г. европейският сателит RemoveDEBRIS успя да пусне и улови два сателита CubeSat, използвайки нещо като харпун и мрежа. Тази година японската компания успя да улови CubeSat чрез магнитна система.

5. Поправка на вятърни турбини

Над главите ни има няколко флотилии от сателити CubeSat, които работят за осигуряването на евтин „интернет на нещата“. Тази мрежа свързва хора с предмети, оборудвани със сензори на отдалечени места по цял свят.

Някои фермери използват сензори, за да следят нивото на водата в отдалечени корита за животни или кули за съхранение, вследствие на което не им се налага да проверяват лично.

Те дори могат да направят генерирането на енергията от възобновяеми източници по-ефикасно. Вятърните турбини обикновено се посещават два пъти годишно за поддръжка, така че ако някои от перките е повредена, може да минат месеци преди този проблем да бъде открит и отстранен.

Компания на име Ping Services е създала сензор, който следи звука от вятърните турбини, докато се въртят. Той може да улавя промените в този звук, които са индикатор за повредена перка и да предава информацията към оператора на турбините посредством мрежа от сателити CubeSat. Това означава, че те могат да бъдат поправяни много по-бързо и да работят по-ефикасно.

6. Изследване на дълбокия Космос

Повечето сателити CubeSat са насочени към Земята, но има и такива, които гледат към звездите.

През 2018 г. НАСА пусна първите сателити CubeSat в дълбокия Космос. MarCO-A и MarCO-B предаваха важна информация от космическия апарат Insight Lander, който кацна на Марс.

Следващата година НАСА ще пусне още 10 сателита CubeSat на своята ракета Artemis 1. Част от мисиите са тест на ефектите от радиацията в дълбокия Космос върху жив организъм и изучаването на водните залежи на Южния полюс на Луната.

Те са част от програмата, на която се възлагат надежди някой ден да върне хора на Луната.