Главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън се извини, след като преди това заяви, че неговата банка ще надживее Китайската комунистическа партия.

Изказването му беше направено по време на събитие в САЩ и предизвика гняв в Китай, като експерти предупредиха, че то би могло да застраши амбициите на банката в страната.

"Съжалявам, не трябваше да правя този коментар," казва Даймън в свое изявление, публикувано вчера.

Той допълва, че е искал само да "наблегне на силата" на банката.

Академици предполагат, че бързото извинение има за цел да ограничи последствията от направения преди това коментар.

През август JP Morgan получи разрешение да стане първия изцяло чужд собственик на инвестиционен посредник в Китай.

Позволиха на шеф на голяма щатска банка да пропусне карантината в ХонконгГлавният изпълнителен директор на JPMorgan е престоял в Хонконг около 36 часа - без обаче да се подложи на един от най-дългите периоди на карантина в света

По-рано през седмицата на конференция в Бостън Даймън заяви, че се е пошегувал, че комунистическата партия в Китай празнува своята 100-годишнина, като същото важи и за JPMorgan.

"Бих се обзаложил, че ние ще изкараме по-дълго. Не мога да кажа това в Китай, но така или иначе, те вероятно ме слушат," допълни той.

Ръководителите на глобални компании обикновено подбират внимателно думите си, когато говорят за Китай, където чуждестранни компании редовно предизвикват недоволство заради обидни за страната изказвания.

Швейцарската банка UBS се сблъска с проблеми през 2019 г., след като изказване на един от водещите й икономисти за инфлацията при храните и свинския грип беше възприето като расистка обида.

Той беше отстранен за три месеца, а UBS изгуби доходоносен договор с подкрепен от китайската държава клиент.

По-рано през тази година шведският моден гигант H&М и щатският концерн за спортни стоки Nike бяха подложени на критики от страна на китайски държавни медии и платформи за онлайн търговия, след като изразиха загриженост относно обвиненията за принудителен труд в Синдзян.