Писмо на руската императрица Екатерина Велика от 20 април 1787 г., в което се подчертават предимствата на ваксинацията срещу едра шарка, ще бъде продадено на търг следващия месец, съобщава онлайн изданието Live Science.

Писмото в момента се намира в частна колекция и ще бъде продадено на търг в Лондон, организиран от аукционна къща MacDougall's.

Екатерина Велика управлява Русия от 1762 до 1796 г. и е един от най-активните привърженици на ваксинацията срещу едра шарка. По онова време в руското общество съществува сериозна съпротива срещу ваксините.

През 1768 г. Екатерина се превръща в първия човек в Руската империя, който си поставя ваксина срещу едра шарка, а малко по-късно тя ваксинира и сина си.

Вирусът на вариолата, известна още и като едра шарка, е една от най-смъртоносните болести за човечеството в продължение на поне 3000 години. Тя е унищожена чак през 80-те години на 20-и век благодарение на масовата ваксинационна кампания по света.

През 18-и век обаче болестта е обхващала цели градове, села и региони, отнемайки хиляди животи. Първата изкуствено създадена ваксина срещу вариолата е дело на британския учен Едуард Дженър и се появява през 1796 г. Той забелязва, че доячките, които работят във фермите и се заразяват от кравите с по-лек вариант на шарката, впоследствие придобиват естествен имунитет срещу вариолата.

Преди изобретяването на неговата ваксина имунизацията срещу едра шарка става с целенасочено излагане на вируса, но в малки количества. Докторите правели малък прорец в кожата на здравия човек и втривали в него парче плат, което преди това е било в досег със заразен от вариола.

При този метод ваксинираните прекарвали лек вариант на болестта и в 2% от случаите имало и риск от летален изход след ваксинация, но като цяло той бил около 20 пъти по-нисък, в сравнение с възможността от заразяване с вариола.

По времето на Екатерина Велика тази практика на ваксинация била единствената възможна.

Три смъртоносни болести, които човечеството победи с ваксиниВаксините са помогнали на човечеството да се пребори с някои от най-опасните и най-смъртоносни заболявания през последните два века

„Освен останалите задължения, с които са натоварени поверените ви съвети за благосъстояние в провинциите, едно от най-важните трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу едра шарка, която, както знаем, причинява големи вреди, особено сред обикновените хора. Имунизацията трябва да бъде разпространена масово“, пише Екатерина Велика в писмото, адресирано до граф Пьотр Александрович, генерал-губернатор и вице-регент на Малорусия (днешна Украйна).

В писмото тя пише още, че графът трябва да нареди на всеки град да построи временни квартири в незиползвани сгради или в малки манастири за хора, които не могат да бъдат ваксинирани у дома.

"Писмото е „уникално, особено предвид ситуацията, в която се намираме“, коментира през изданието The ​​Moscow Times историкът Олег Хромов.

В днешно време ваксините са много по-безопасни, отколкото преди 200 години, но на фона на пандемията от COVID-19, много страни все още се борят с широко разпространения скептицизъм относно ваксините.

Когато френският владетел Луи XV умира от едра шарка през 1774 г., Екатерина Велика заявява, че е „варварство хора да умират от тази болест, когато са живели в просветения 18-и век".

„Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, ще можем да кажем, че е "варварство да умреш от COVID-19 в 21-ви век“, казва Екатерина Макдугъл, който е един от директорите на аукционната къща и експерт по руско изкуство.

Писмото ще бъде продадено на търг заедно с портрет на Екатерина Велика, като общата им стойност се оценява на 1.6 милиона долара.