Зърнените храни без глутен са важни основни продукти за много хора, диагностицирани с цьолиакия (автоимунно разстройство, увреждащо червата), непоносимост към глутен или алергия към пшеница.

Но този тип храна е все по-търсена и от хора, които нямат подобни проблеми.

Причината - глутенът е нещо като хранително лепило. Или казано по-просто, считайте го за лепкав протеин, който държи храната заедно. Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта и във всички многобройни зърнени видове, като булгур, лимец, грис, спелта и други.

За тези, които трябва да избягват глутена по здравословни причини, приемът на малки количества от тези зърна може да причини стомашно-чревен дистрес или имунен отговор, който може да увреди тялото.

За щастие днес, ако човек има нужда или просто иска да избере безглутенови зърнени храни, е много по-лесно да го направи, благодарение на нарастващата популярност и непрекъснатите иновации в кухнята.

Кои са най-популярните безглутенови храни?

Кафяв ориз

Той се отличава със своите антиоксиданти, витамини от група В и магнезий. Готви се по-дълго от рафинирания бял ориз, но е с по-дъвчеща текстура и по-орехов вкус.

Пълнозърнест амарант

Чаша сварен амарант предлага здравословен ефект от протеини (9 грама), фибри (5 грама) и минерали, включително желязо, калий и калций.

Пълнозърнеста елда

Елдата е друга псевдозърнена култура, богата на протеин, фибри, магнезий и калий. Ще я харесате смляна на брашно за палачинки с елда.

Пълнозърнеста царевица

Вместо да хапвате царевица от кочана като зеленчук, може да я консумирате под формата на ястия от царевично брашно (наричано още полента или качамак у нас). Когато е сготвена, полентата може да се ползва като топла зърнена закуска или дори като хрупкави пържени картофи (ням).

Пълнозърнесто просо

Птиците кълват просо, но то е много полезно и за нас. Съдържа голямо количество протеин, магнезий, фосфор и антиоксиданти, предпазващи сърцето. Освен това редовното хапване на просо може да помогне за намаляване на кръвната захар и риска от развитие на диабет.

Киноа

Киноа е богато на растителен протеин и диетични фибри, което го прави доста засищащо. Ако търсите добър източник на желязо или противовъзпалителни антиоксиданти, ще ги намерите там. Насладете му се като заместител на ориз или като основна съставка на пълнежи, салати и десерти.