Картофеното мляко е един от последните хитове в менюто на веганите, пише The Guardian. Структурата му наподобява тази на животинското мляко, но процесът на производство е далеч по-екологичен и по-устойчив. Поне така твърдят производителите.

Млякото от картофи се произвежда от шведската компания Veg of Lund.

Цялата рецепта е търговска тайна, но в най-общи линии извличането на картофеното мляко става чрез нагряване на кореноплодните и втечняването им с добавяне на рапично олио.

Предимствата на продукта пред конвенционалното краве, овче или козе мляко са няколко. По-ниският екологичен отпечатък е само един от тях. Картофеният заместител не съдържа повечето алергени, които присъстват в животинските продукти и в останалите растителни алтернативи като бадемовото мляко, например - глутен лактоза, ядки и др.

За сметка на това то съдържа много по-малко захар и наситени мазнини, като в същото време е богато на калций, витамин Д и фолиева киселина.

Въглеродните емисии, които се отделят при производството на идентично количество картофено мляко, са много по-ниски от тези в конвенционалното животновъдство, смятат производителите.

Същото важи и за останалите растителни алтернативи. Картофите изискват два пъти по-малко обработваеми площи в сравнение с тези, необходими за производството на същото количество овесено мляко. Бадемите пък поемат огромни количества вода - 56 пъти повече от съответното количество картофи.

Да произвеждаш мед без пчели и мляко без кравиРедица стартъп компании използват ферментацията, за да произвеждат вегански продукти, които биологично са идентични с реалните продукти


Соевото мляко също има лоша екологична репутация заради това, че обработваемите площи за отглеждането на културата се разширяват за сметка на незаконно изсичане на горски масиви.

Ако се притеснявате от вкусовите му качества, шведската компания гарантира, че картофеното мляко всъщност няма никакъв вкус, което го прави подходящо за всякаква употреба - за готвене, за пряка консумация или просто като добавка към сутрешното кафе.

То обаче е по-скъпо от конвенционалното мляко. Марката Dug, под която се продава продукта, има няколко разновидности - оригинална, бариста и обезсладена, като цената варира между 2 и 4 паунда за литър, което прави между 2.35 и 4.7 евро.