Близо 2 милиона служители в най-голямата европейска икономика ще получат сериозно увеличение на заплатите.

То беше договорено от партиите, които участват в сформирането на новото правителство в Германия, предава CNN.

Социалдемократическата партия на Олаф Шолц, който по всяка вероятност ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост, ще управлява заедно с Партията на зелените и Свободните демократи.

Като част от коалиционното споразумение, новото правителство планира да увеличи минималната заплата до 12 евро на час. В момента ставката е 9.60 евро.

Повишението ще се отрази на доходите на близо 2 милиона души, или около 5% от всички заети в Германия, които в момента работят за минималното заплащане в страната.

Настоящите планове, заложени от досегашните управляващи, предвиждаха минималната заплата да се вдигне до 10.45 евро от юли 2022 година. Новата управляваща коалиция засега не е уточнила кога ще влезе в сила договореното споразумение за по-високото увеличение.

Икономистите, цитирани от CNN, коментират, че ходът вероятно ще ускори ръста на доходите, но в същото време може да доведе до проблеми за работодателите и до засилване на инфлационния натиск.

Германската централна банка също изрази опасенията си и определи плановете на новото правителство като "тревожни".

Годишната инфлация достигна най-високите си нива от 2009 година насамМесечната инфлация е 1.8%, а тази от началото на годината (октомври 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 5.4%.

Инфлацията в Германия достигна ниво от 4.5% през октомври - най-високото за последните три десетилетия, на фона на покачващите се цени на хранителните продукти и електроенергията.

Германия въведе минимално почасово заплащане за първи път през 2015 г. Тогава то беше в размер на 8.50 евро. И в момента минималната заплата в страната беше една от най-високите на Стария континент.

Подкрепата за подобен тип регулации, които установяват минимално равнище на заплатите, се увеличава в цяла Европа, като една от основните причини за това, според икономистите, е отслабването на влиянието на профсъюзите.

По данни на Европейската комисия в периода от 2000 до 2015 г. делът на служителите, които са обхванати от различни форми на колективни трудови договори, намалява. Най-силно е понижението в Централна и Източна Европа.