Цената на кафето достигна 10-годишен връх, а пазарните участници очакват търсенето да продължи да надвишава значително предлагането чак до 2023 година, пише CNBC.

Фючърсите на кафето с доставка през декември се търгуват на ниво от 2.46 долара за паунд (около 5.47 долара за килограм) на борсата в Ню Йорк. Това е най-високата цена от 2011 година насам, когато цената на кафето достигна нива от над 3 долара за паунд.

Експертите определят факторите, довели до рязкото поскъпване на кафето през 2021 година, като "перфектната буря".

"Големият въпрос е каква част от тези фактори ще се запазят в дългосрочен план и кои от тях са по-скоро временни. Рекордно ниските температури в Бразилия, последвани от рязкото засушаване унищожиха голяма част от реколтата в един от водещите световни производители", коментира анализаторът на Saxo Bank Оле Хансен.

По думите му ефектът от тези неблагоприятни метеорологични явления върху производителите ще се усеща и през 2022 година, а по всяка вероятност - и през 2023 година. Той припомня, че и през 2011 година, когато беше регистрирано предишното рекордно поскъпване на кафето, част от причините отново бяха свързани с реколтата в Бразилия.

Проблемите във веригите за доставка също допринасят за ситуацията на пазара в момента, тъй като компаниите които преработват и изпичат кафето, така че то да стане годно са консумация и да стигне до крайния потребител, се намират на различни места по света.

Освен Бразилия, в някои от останалите водещи износители на кафе, също има проблеми. Етиопия е на ръба на гражданска война, във Виетнам ръстът на новите случаи на COVID-19 може да застраши производството.

Според Максимилиан Коупстейк, изпълнителен директор на финансовата къща Marex, пазарът се намира в състояние на "надпревара в цените", която е предизвикана в най-голяма степен от логистичните проблеми.

Вкусът на кафето може да се влоши заради климатичните промениМножество проучвания изследват как изменението на климата може да бъде пагубно за добива на кафе


"През последните 8 години предлагането беше съсредоточено в няколко големи производителя, като водещите са Бразилия и Виетнам. Ако някоя от тях изпитва проблеми, това веднага се отразява на пазара. А тази година проблеми имаше и в двете, като на всичкото отгоре веригита за доставка също бяха нарушени", обяснява Коупстейк.

По думите му на производителите са необходими около две години, за да реагират на промените в пазарните цени.

"Не мисля, че процесът е приключил. Когато цените вървят нагоре, фермерите изкарват на пазара всеки наличен чувал кафе в складовете си, за да се възползват от ситуацията. Освен това получават стимул да увеличат насажденията и продукцията си. В същото време обаче, в краткосрочен план, наличите запаси намаляват, което оказва допълнителен възходящ натиск върху цената. Мисля, че в момента наблюдаваме точно това", обяснява Коупстейк.

Той прогнозира, че пазарът ще остане сравнително волатилен през следващите няколко месеца.