Мъж, който твърди, че е създателят на биткойна, спечели важно дело в щатски съд, благодарение на което няма да плаща десетки милиарди долари под формата на биткойни на бивш бизнес партньор, информира CNBC.

През 2016 г. австралийският компютърен учен Крейг Райт заяви в блогпост, че той е Сатоши Накамото, псевдонимът, използват от човека или хората, които са създали биткойна. Мнозина представители на общността на криптовалутите са скептично настроени към твърденията на Райт, отчасти защото той не е трансферирал никакво количество от първите биткойни, за които се смята, че са изкопани от Сатоши Накамото.

В понеделник Райт спечели гражданско дело в съд в Маями срещу семейството на покойния му бизнес партньор и компютърен експерт Дейвид Клайман. Залогът в делото бяха половината от 1.1 милиона биткойна, които са изкопани и са притежание на Сатоши Накамоти. Те в момента се оценяват на около 54 млрд. долара. Наследниците на Клайман също така настояваха да получат част от правата върху интелектуалната собственост, която стои зад ранната блокчейн технология.

Според обвинителите по делото Клайман е участвал в създаването на биткойна, заедно с Райт, заради което има право на половината от предполагаемото богатство на Сатоши Накамото. Федералното съдебно жури по делото застана на страната на Райт и не присъди нищо на наследниците на Клайман.

Известните личности, притежаващи вложения в криптовалутиСамо преди няколко дни, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че притежава криптовалути (без да уточни какво точно)

На Райт обаче бе разпоредено да плати 100 млн. долара компенсация за нарушаване на правата върху интелектуалната собственост, свързани с W&K Info Defense Research LLC, смесено дружество, което е собственост на двамата мъже. Тези пари ще отидат директно в W&K, а не при наследниците на Клайман.

“Крайният резултат бе изключително добър и сега се чувствам напълно оправдан,” казва Райт във видео, публикувано в Twitter, след произнасянето на съда

Мистерията около Сатоши Накамото

Мистерията около създаването на биткойна е причината, поради която гражданското дело в Южна Флорида привлече толкова много внимание.

През 2008 г., докато финансовата криза обхващаше САЩ, Сатоши Накамото публикува документ, които описва визията за биткойна.

Няколко месеца по-късно Накамото пусна и софтуер, който позволяваше на потребителите да копаят криповалутата.

Накамото, който може да е човек или група от програмисти, напуска внезапно проекта през 2011 г. Смята се, че преди да изчезне загадъчният създател на най-популярната криптовалута е изкопал 1.1 милиона биткойна.

Ако Райт бе изгубил делото, той трябваше да покаже изкопаните биткойни, за да плати на наследниците на Клайман. Райт обаче беше казал, че ще докаже собствеността си, ако спечели делото. Той също така обеща да дари голяма част от богатството си в биткойни за благотворителност, ако спечели.