Председателят на Oracle Лари Елисън забогатя с над 15 млрд. долара за ден, изпреварвайки съоснователите на Google и приближавайки се до съоснователя на Microsoft Бил Гейтс в класацията на най-заможните хора.

Акциите на Oracle поскъпнаха с 16% след изнесените в четвъртък от компанията по-добри от очакваните тримесечни резултати. Състоянието на Елисън, който е най-големият акционер в компанията с 1.14 млрд. акции, вече се оценява на 135.7 млрд. долара, според Forbes.

Поскъпването на акциите на Oracle, което бе второто най-голямо за последните 20 години, обогати значително Елисън, който основава софтуерната компания през 1977 г. Той се изкачва до петото място в класацията на милиардерите на Forbes, точно преди основателите на Google Лари Пейдж (126.3 млрд. долара) и Сергей Брин (121.7 млрд. долара). Гейтс е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 139.2 млрд. долара.

Възходът на Елисън е до известна степен изненадващ предвид факта, че компаниите от следващото поколение, като Google, Amazon и Facebook отчитат много по-сериозен растеж в последните години в сравнение с Oracle. Ръстът при компанията на Елисън обаче показва признаци на ускорение, а последният й финансов отчет засили увереността на инвеститорите, че преминаването й към облака действа.

Forbes обяви кои са първите български милиардериСписание Forbes обяви братята Кирил и Георги Домусчиеви за първите български милиардери

Това, че изпреварва основателите на Google, вероятно e и една сладка лична победа за Елисън, тъй като през април Върховният съд на САЩ взе страната на Google по дългогодишен спор с Оracle във връзка със софтуера, използван в операционната система Android.

Освен това Oracle изостава по отношение на облачната инфраструктура, докато Google е една от компаниите, които имат преднина по пазарен дял.

Богатството на 77-годишният Елисън идва основно от дела му в Oracle, който е поскъпнал с около 44 млрд. долара тази година, благодарение на ръста от 59% в цената на акциите. Той обаче забогатя допълнително и от това, че заложи на Илон Мъск преди три години, пише CNBC.

В края на 2018 г. Елисън разкри, че е закупил дял в производителя на електромобили Tesla на стойност 1 млрд. долара. В последните три години пазарната капитализация на Tesla e нараснала с близо 1 300%, а акциите на Елисън вече струват 16 млрд. долара.