Матраците са едно от нещата, на които обикновено не обръщаме внимание и не инвестираме в тях.

Данните от проучване обаче показват, че прекарваме почти половината от живота си в леглото.

И като се има предвид това време, трябва да започнем да мислим за важността на подходящите матрак и възглавница. Особено след като знаем, че играят огромна роля за нашето благополучие.

Bright Side изготви списък с причини, поради които матраците са важни и защо инвестирането в тях си струва всяка стотинка.

Ще получите и бонус съвети как да удължите живота на матрака си.

Матраците имат ограничен живот

Средностатистическият матрак има среден живот от 8 години, смятат експертите. Но действителната цифра може да бъде по-висока или по-ниска, в зависимост от материала и качеството на продукта.

"Латексовите" матраци обикновено се предлагат с 20 до 25 години гаранция. Междувременно, качествената "мемори пяна" може да издържи 10-15 години при правилна грижа.

„Хибридните” матраци имат по-ниска издръжливост и обикновено се нуждаят от смяна след 6 години. „Водните легла“ живеят от 5 до 10 години.

Защо японците спят на земята?Ако сте израсли в западна държава, вероятно сте свикнали да спите на меко легло. Но когато влезете в японска спалня, има шанс дори да не намерите легло

Износеният матрак може да наруши добрия нощен сън и да повлияе на здравето

С течение на времето формата на матрака ще се промени и той ще покаже признаци на износване. Например, може да забележите, че ма провисване в центъра или в частта, където е концентрирана тежестта.

Когато матраците започнат да губят своите поддържащи способности, те могат да причинят дискомфорт и да затруднят съня ви.

Освен че се чувствате уморени и сприхави на следващия ден, лошото качество на сън може да доведе и до здравословни проблеми, включително затлъстяване и сърдечни заболявания.

Лошият матрак също така може да причини мускулна скованост и болка в тялото. Ако откриете, че се събуждате и усещате болка около врата и раменете (и сте сигурни, че не е от нараняване), вашият матрак може да е виновникът.

Въз основа на различни изследвания, новите системи за легло могат да помогнат за подобряване на качеството на съня и намаляване на дискомфорта в гърба.

Матраците са убежище за дървеници и алергени

Проучване установява, че матраците имат най-високата концентрация на прахови акари сред всички домакински предмети, а те се размножават бързо с течение на времето.

Мухълът и буболечките, които са намерили убежище в пяната на матрака, също могат да предизвикат алергии или да влошат симптомите на астма. Експертите съветват - ако забележите, че алергичните ви реакции се влошават, това може да е знак, че имате нужда от нов матрак.

Когато леглото ви "вдига много шум", приемете го като зов за помощ

Ако едно обикновено завъртане на тялото води до скърцане, това означава, че матракът ви не е в добро състояние. Шумът е знак, че намотките са загубили своята издръжливост и не реагират толкова ефективно на натиск и движение.

Друго нещо, за което трябва да внимавате, за да определите дали матракът ви трябва да бъде сменен, е дали можете да усетите движението на партньора си върху леглото. Това означава, че пяната вече е загубила способността си да намалява преноса на движение или да минимизира въздействието на движенията.

Съвети как да удължите живота на вашия матрак

  • Завъртайте матраците от пяна на всеки 3-6 месеца, така че да се износват еднакво от двете страни.
  • Следвайте инструкциите за почистване, предоставени от производителя.
  • Отваряйте прозорците на спалнята често за по-добра вентилация и проветрявайте редовно матрака.
  • За да избегнете повреда на намотката,дръжте далеч от леглото скачащи деца и домашни любимци.
  • Почистването на матрака може да помогне за намаляване на алергените и праховите акари.