Инфлацията в страната достигна близо 13-годишен максимум, съобщиха преди дни от Националният статистически институт.

Как това ще се отрази на цените на имотите през следващите 12 месеца? Именно това е един от най-важните въпроси, които бъдещите новодомци си задават днес.

Допитахме се до една от най-бързо развиващите се агенции за недвижими имоти у нас - MaxView, откъдето ни предоставиха своята прогноза за 2022 г.


Както отбелязах в началото на 2021 г., така и сега, дори по-категорично бих казала, че няма към момента причина да се случи така желаният от потенциалните купувачи спад в цените на недвижими имоти, каза управителят на агенцията Венета Христова.

"В последния месец от годината трябва да отбележим, че тя беше изключително показателна за пазара на имоти, за неговата устойчивост и стабилност, предвид предизвикателствата и непредсказуемостта, на която беше подложен. Причината, разбира се, е фактът, че покупката на имот безспорно е и остава най-сигурната инвестиция, с възможно най-минимизирани рискове", смята Христова.

Според нея, съобразявайки цикличността на пазара, очакванията на експертите в бранша бяха, че същият върви към охлаждане и отслабване на интереса, което ще доведе до спад на цените, това не само не се случи, а и наблюдаваме покачването им с най-бързи темпове от близо три десетилетия насам.

В сегмента ново строителство, естествено, това е провокирано от стремглавото повишение на цените на строителните материали, което пък, от своя страна, доведе и до промяна в стандартната схема на плащане, а именно по-висок изискуем процент на първоначално такова при сключване на предварителен договор.

Качествени имоти винаги ще се търсят

Въпреки че голяма част от колегите в бранша насочват чрез прогнозите за пазара интереса на своите клиенти към сегмента, в който те самите реализират свои проекти и продажби, истината за мен е тази, че търсенето на качествени имоти на тяхната реална пазарната стойност има и ще има както и за къщи, така и за луксозни имоти, респективно имоти ново строителство и всички останали, каза още управителят на MaxView

Къщи, спокойствие, хоум офис

Интересът към къщи в и около София по-скоро е следствие не само на динамиката и стреса в големите градове, но и на концентрирания фокус върху здравето, провокиран от COVID ситуацията в последната година и половина.

Това, от своя страна, разчупи и разшири мирогледа и върху възможността за работа “хоум офис”, което пък създаде необходимостта за обособено работно пространство в домовете ни. Наблюдаваме един активен интерес към избор на жилища с по-просторни и големи площи, на по-тиха и спокойна локация.

Постепенно, с по-бавни темпове се възстановява и интересът към офис площи и търговски имоти.

Какво ще се случи през 2022 г.?

Прогнозата ми за пазара на имоти през 2022 г. е цените да продължат своето покачване, но с едни по стабилни темпове, след тяхното задържане през първото тримесечие, като в това време, разбира се, ще се запазят и високите нива на търсене. Ще наблюдаваме един балансиран пазар, смята Венета Христова.

Също както цените, така и обемът на заемите продължават своя възходящ тренд, а прогнозата е тази тенденция да се задържи. Важен въпрос е до колко кредитиращите банки имат изградена и работеща стратегия за справяне с потенциални проблеми, възникнали поради недостатъчно добра и адекватна преценка на реалната стойност на обезпечението на имота, вследствие повишаването на цените, особено при така наречния вторичен пазар.

При така коментираната ситуация на международна инфлация и ниски лихви по кредити, съвсем естествен ход на всеки един разумен човек е да инвестира средствата си в покупка на недвижим имот, като един вид своеобразна застраховка по отношение на финансите.

Приоритетно за последните няколко години е устойчивото строителство. Тенденцията за екологично устойчив, зелен дом ще бъде водеща и през 2022 г. Актуалната ще остане и темата за намаляване влиянието на сградите върху околната среда или иначе казано - сертификацията на зелени сгради ( BREEAM, LEED или WELL), както и възможностите за иновативни решения- smart home и други.