Неандерталците умишлено са изсичали гори, за да правят пасища. Това показват данните от ново проучване на изследователи от университета в Лайден в Холандия и университета Йоханес Гутенберг в Германия.

Още преди 125 000 години неандерталците са разчиствали от дървета огромни горски площи край езеро в Германия, като това е станало в период между две ледникови епохи, става ясно от археологически разкопки в региона.

Проучването е проведено в кариера, известна като Ноймарк-Норд, близо до Хале, Германия. Учените открили в нея множество доказателства за неандерталска дейност, включително и че хората са превръщали горски площи в пасища. Това е най-ранното доказателство за подобна активност, се казва в констатациите, публикувани в списанието Science Advances.

„Наред с други неща, открихме останките на стотици заклани животни, заобиколени от множество каменни инструменти и огромно количество останки от дървени въглища“, казва Уил Реобрукс от университета в Лайден.

Горските площи, обхващащи територията от Холандия до Полша, са били дом на различни животни - елени, бизони, лъвове и хиени. Неандерталците може би са били привлечени от пълноводните езера в региона. Учените смятат, че предците на днешния хомо сапиенс са поддържали откритите площи в продължение на поне две хилядолетия.

Палеоботаникът от Лайден Кори Бейкълс е открила, че около някои езера в района, където няма доказателства за обитаване на неандерталци, залесяването е останало до голяма степен недокоснато.

„Досега се смяташе, че едва когато хората са се заели със земеделие преди около 10 000 години, те са започнали да оформят своята среда, например чрез изсичане на дървета, за да създадат ниви. Но много археолози смятат, че тази практика е започнала много по-рано, но в по-малък мащаб“, казва още Уил Реобрукс.

Неандерталеците (Homo neanderthalensis) са изчезнали видове от човешката популация, населявали Европа и Западна Азия в епохата на средния палеолит (от 350 000 до 24 500 година преди Новата ера).